23948sdkhjf

Nyt flisværk holder sommerlukket: Varmepumpe skal supplere sol i Grenaa

I januar 2018 havde Grenaa Varmeværk first-fire på sit 165 millioner kroner dyre flisfyrede varmeværk. Samme år kunne selskabet tage et stort solvarmeanlæg i brug.

Nu kommer endnu et anlæg til – nemlig en 4 MW eldreven varmepumpe leveret af Verdo i en totalentreprise.

Pumpe og sol om sommeren
Varmepumpen kommer til at dække op til 10 pct. af værkets energiforbrug og skal benyttes som supplement til det eksisterende solvarmeanlæg.

- Varmepumpen er et perfekt match til vores solvarmeanlæg i sommermånederne. Det giver os større fleksibilitet, og vi råder over flere teknologier, som hver især har deres fordele, og som supplerer hinanden rigtig godt, siger direktør for Grenaa Varmeværk Søren Gertsen og tilføjer:

- Når vi stopper flisanlægget helt om sommeren, betyder det, at vi kan forlænge levetiden på anlægget yderligere. Dels fordi vi ikke bruger det, og dels fordi det giver os mulighed for at lave vedligehold på anlægget i sommermånederne.

Slutter sig til varmepumpe-folket
Energiforliget i 2018 betød blandt andet, at afgiften til eldrevne varmepumper blev sænket.

Den politiske medvind kombineret med lave elpriser og ny teknologi gør dermed, at varmepumpen er blevet et attraktivt supplement i varmeforsyningen.

Derfor tilslutter Grenaa Varmeværk sig til flere andre forsyningsselskaber, som har fået øjnene op for varmepumpe-teknologien.

- Vi har solvarmeanlæg og et nyt træflisanlæg i forvejen. Vi undersøgte muligheden for et supplement og faldt over varmepumpen, da vi jo kunne se, at der fra politisk side var et ønske om at styrke eldrevet teknologi. Vi fik regnet på løsningen, og der var god økonomi i at etablere en varmepumpe, så vi kan fastholde de lave varmepriser, siger Søren Gertsen.

Kender værket
Verdo skal i Grenaa levere og installere styringsanlæg, elarbejde samt smedearbejde i varmepumpen, som bliver bygget på stedet og er et såkaldt site-bygget anlæg.

- Vi kender værkets flisanlæg i forbindelse med vores serviceforretning, så vi er rigtig glade for, at vi også får mulighed for at udbygge det eksisterende anlæg med varmepumpen, siger Henrik Bøgh Nielsen.

Installationen af varmepumpen startede i september med at soklen til en ny bygning blev støbt, og efter planen bliver spærene rejst i begyndelsen af november. Selve installationen af varme-pumpen påbegyndes før jul, og byggeriet forventes at være færdigt til næste sommer.

Stigende interesse
Verdo har vundet totalentreprisen på opgaven i Grenaa, men mærker generelt set en øget interesse for varmepumper hos landets varmeselskaber.

I løbet af det seneste år har mange værker sendt varmepumpeprojekter i udbud.

- Der er god økonomi i varmepumper på grund af sænkede afgifter og lave elpriser, og derfor er det en fornuftig løsning at supplere sin forsyning som i Grenaa. Når vi kigger ind i de kom-mende måneder og år, så ser vi mange forsyninger, som orienterer sig mod varmepumper. Det er en interessant udvikling, som vi vil være med til at præge – også til større projekter end dette, siger Henrik Bøgh Nielsen, divisionsdirektør i Verdo’s afdeling for energianlæg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113