23948sdkhjf

Rehau leverer jordvarmesonder til Europas største borehulslager

Brædstrup Fjernvarme etablerer i øjeblikket Europas største borehulslager, som er et sæsonvarmelager kombineret med et solvarmeanlæg. Rehau leverer jordvarmesonderne.
I første fase af projektet er 50 stk. af Rehaus jordvarmesonder blevet installeret i et område på ca. 225 m² og i en dybde på ca. 47-50 meter for at lagre den varme, som 18.000 m² solfangere producerer.

Det er jordvarmesonder af typen Rehau Raugeo PE-Xa, der er valgt til borehulslageret. Sonderne kan nemlig uden problemer modstå de høje temperaturer op til 85 °C uden at forringe ydeevnen eller risikere, at der opstår beskadigelser.

Et gigantisk jordvarmelager opstår
Om sommeren cirkulerer det varme vand i jordvarmesonderne, som varmes op til 85 °C, og vandet opvarmer dermed jorden omkring sonderne. Det resulterer i et gigantisk jordvarmelager. Om vinteren, når der er behov for varme hos fjernvarmeforbrugerne i Brædstrup, bliver den lagrede varme ført tilbage til det cirkulerende vand via ståltanke og boostet op rent temperaturmæssigt vha. et stort varmepumpeanlæg.

Det eksisterende solvarmeanlæg på 8.000 m² producerer ca. 7 % af den samlede varmeproduktion på kraftvarmeværket i Brædstrup.

Langtidslagring af solvarme
Efter at det nye solvarmeanlæg er taget i brug, vil den samlede solvarmeproduktion udgøre ca. 20 % af den samlede produktion. Da den langsigtede plan er, at ca. 50 % af den samlede varmeproduktion skal komme fra solen, er det ifølge Per Kristensen fra Brædstrup Fjernvarme allerede nu vigtigt at forske i langtidslagring af solvarme.

- Det er helt nødvendigt i forbindelse med de meget store anlæg, der i modsat fald producerer al for megen varme om sommeren – en varme, der ikke kan akkumuleres, hvis der ikke etableres sæsonlagring, siger Per Kristensen.

Borehulslageret og solvarmeanlægget i Brædstrup er et pilotprojekt, der skal danne basis for at evaluere om effektiviteten i fjernvarmenettet kan forbedres ved øget brug af vedvarende energikilder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094