23948sdkhjf

Lad os udnytte overskudsvarmen – alt andet er rent pip

Indlægget er forfattet af 

Lasse Jesper Pedersen, Danmarks Naturfredningsforening og Anders Jespersen, Dansk Fjernvarme.

Alt for længe har fuglene i Danmark haft det lunt i de kolde vintermåneder. For industriens produktion medfører ofte, at store mængder varme lukkes ud i naturen. Varme, der kunne bruges i landets mange fjernvarmenet i stedet.

Overskudsvarme fra industrien er længe blevet set som en oplagt mulighed for at få billig og grøn varme til landets fjernvarmekunder. Flere steder i Danmark er der endda overskudsvarme nok til hele byer. Desværre er der langt imellem projekterne.

Skiftende regler på området gør det desværre vanskeligt for landets fjernvarmeselskaber at navigere i. Afgifter og bureaukrati forværrer mulighederne for både leverandører af overskudsvarme, og fjernvarmeselskaber, der skal aftage den.

Senest har Hedensted Fjernvarme oplevet, at de har sat gang i et projekt, der for et halvt år siden ville give grøn og billig varme til 1.000 husstande i byen. Men ændrede regler betyder, at de nu skal betale 500.000-1,2 millioner kroner om året i afgifter. Med de nye regler er projektet ikke længere rentabelt, men da man er for langt i processen, fortsætter man arbejdet.

Den slags eksempler skræmmer. Og de afholder mange fjernvarmeselskaber fra at gå ind i projekter, der ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt burde give god mening. For det er forkert ikke at udnytte energi, der allerede er produceret. Det giver ikke mening, at vi skal til at producere energien to gange.

Det har netop været fjernvarmens sejrsgang her i Danmark, at vi med ét brændsel har kunnet producere både el og varme. Det samme gør sig gældende med overskudsvarme.

Uanset hvor meget virksomhederne effektiviserer, vil der altid være nogen, der har en decideret ”varme-rest”. Her har vi reelt to muligheder i dag. Enten bruges overskudsvarmen i fjernvarmen, ellers ryger den ud til pipfuglene. Ved at fjerne barrierer for at få mere overskudsvarme ind i fjernvarmen understøtter vi samlet set flere grønne dagsordener: øget elektrificering og dermed reduceret brug af fossile brændsler og biomasse i fjernvarmen, og at vi kan få mere vedvarende energi ind i systemet – fx ved hjælp af varmepumper. 

Vi har heldigvis set mange gode eksempler på, at det er muligt at udnytte overskudsvarmen til fjernvarme. Men det er endnu blot en lille procentdel af fjernvarmen, der på landsplan kommer fra overskudsvarme.  

Det kan undre, når både politikere, energibranche og industri alle er enige om, at vi i langt højere grad skal være mere energieffektive.

Derfor beder vi politikerne kigge på aftalen om afgifter på overskudsvarme igen, så vi kan få en fornuftig aftale, der understøtter udnyttelsen af den grønne og billige varme i stedet for at stå i vejen for den.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078