23948sdkhjf

Power2gas-anlæg i Avedøre leverer biomethan til gasnettet

Efter en vellykket testfase leverede verdens hidtil største kraft-til-gasanlæg (power-to-gas) i Avedøre ved København den 24. september 2019 for første gang biomethan til det danske naturgasnet.

Anlægget er placeret i forbindelse med Biofos Renseanlæg Avedøre og etableret i tæt samarbejde med HMN Gasnet. Det er en udløber af det fælles BioCat- projekt, som fik økonomisk støtte af Energistyrelsen midler til udviklings- og demonstrationsprojekter (EUDP).

BioCat-projektet har sigtet mod en effektiv og konkurrencedygtig løsning til opbevaring af vindenergi og regulering af energiforsyning og efterspørgsel.

Fra brint til biomethan
Anlægget i Avedøre bruger en multi-patenteret teknologi, der er udviklet af det tyske firma Electrochaea.

Teknologien er baseret på anvendelse af elektricitet fra vedvarende energikilder til produktion af brint, som derefter omdannes til biomethan ved tilsætning af kuldioxid (CO2) med brug af archea-mikroorganismer i en katalytisk proces. CO2-gassen kommer fra det nærliggende renseanlæg, hvor det udskilles ved produktionen af biomethan, men kan også fås fra enhver anden CO2-kilde.

Kraft-til-gasanlægget i Avedøre har med brug af op til 1 MW el kapacitet til at tilføre op til 1.200 kubikmeter biomethan til naturgasnettet i døgnet og på årsbasis binde op til 800 ton CO2. Det oplyser Electrochaea i en pressemeddelelse.

Gassen, der således produceres fra vedvarende ressourcer, indeholder mere end 98 pct. methan og mindre end 1 pct. af brint og 1 pct. CO2.

Forløber for større anlæg i udlandet
Anlægget i Avedøre og anvendelsen af biologisk methanisering i industriel skala er lidt af en milepæl for Electrochaea.

- Teknologien har vist sig at være ekstremt robust og fleksibel, så vi fokuserer nu på kommerciel brug af bioreaktorer. Vores fokus er på den næste generation af kraft-til-gas-systemer i det to-trecifrede megawatt-størrelse, siger Mich Hein, administrerende direktør for Electrochaea.

Senest annoncerede Electrochaea i august 2019 åbningen af det første amerikanske biomethaniseringsanlæg i Golden, Colorado. Faciliteten er et fælles projekt fra det sydlige Californien med Gas Co. (SoCalGas) og National Renewable Energy Laboratory (NREL) fra det amerikanske energiministerium.

Et tredje anlæg med elektrochea-teknologi er placeret i Solothurn, Schweiz, og har fodret grøn methan i det schweiziske gasnet siden juni 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109