23948sdkhjf

Analyse: Fem havmølleparker ved kysten er bedre end én på havet

- Der er betydelige besparelser for samfundet ved kystnære havvindmøller sammenlignet med havvindparker, der ligger mere end 20 kilometer fra kysten.

Sådan lyder konklusionen i en ny analyse som konsulentfirmaet KPMG har foretaget for Hofor og European Energy A/S.

Analysen opstiller en række scenarier baseret på offentligt tilgængelige data, hvor den kommende store danske havvindmøllepark Thor på 1.000 MW sammenlignes med fem kystnære parker med en samlet set tilsvarende kapacitet.

Resultatet viser en samfundsøkonomisk gevinst på 2-14 procent ved de kystnære parker sammenlignet med den store park langt fra land. Gevinsten varierer i analysen i takt med forskellige scenarier, oplyser Hofor og European Energy i en pressemeddelelse.

- Analysen viser, at det er fornuftigt ud fra en samfundsøkonomisk betragtning at etablere kystnær vind som en del af det danske energimiks. Den grønne omstilling af vores energisektor er en gigantisk opgave, der kræver voldsomt store investeringer. Analysen dokumenterer, at kystnær havvind kan være med til at reducere omkstningerne til den fremtidige danske havvindmøllekapacitet med mange milliarder, siger Jan Kauffmann, direktør for økonomi og forretning i Hofor.

Det er især den kortere afstand til kysten og lavere vanddybde, der gør det billigere at etablere de kystnære parker, fremgår det af analysen. 

Tilslutning til elnettet er billigere
Hofor udvikler i øjeblikket to kystnære parker, mens European Energy arbejder på tre parker, samt en testpark ud for Frederikshavn.

For alle fem parker gælder det, at de kan benytte eksisterende infrastruktur på land til at flytte den producerede strøm til forbrugerne, i modsætning til de store parker i Nordsøen, hvor der er behov for dyre offshore-transformere og netforstærkning på land.

- I rapporten er desuden ikke medregnet den forstærkning af el-nettet som bliver nødvendig, når meget store mængder strøm fra en stor havvindmøllepark skal sendes videre til forbrugerne. Det er en udgift, som kan løbe op i milliarder, og som spares ved de kystnære parker, siger Knud Erik Andersen, administrerende direktør for European Energy.

Endelig bekræfter KPMG, at opsætningen af flere mindre kystnære vindparker vil øge forsyningssikkerheden, idet et nedbrud på en kabelforbindelse til land kun vil påvirke en af de opstillede parker, modsat en stor havvindpark, hvor hele elproduktionen stoppes ved kabelnedbrud.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126