23948sdkhjf

Nordhavns storbylaboratorium ved vejs ende

EnergyLab Nordhavn-projektet har de seneste fire år har udviklet fremtidens smarte energiløsninger i Københavns Nordhavn. Nu nærmer det levende storbylaboratorium sig en ende. 

På EnergyLab Nordhavn-konference den 8. og 9. oktober vil partnerne bag fremlægge 25 anbefalinger til fremtidens smarte energisystemer til politikere, myndigheder og energileverandører. Anbefalingerne bliver desuden overrakt til Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw. Det skriver parterne i en pressemeddelelse. 

Opbygningen af det smarte energisystem i Nordhavn omfatter både fjernvarme, der hovedsageligt er baseret på vedvarende C02-neutrale energikilder, en af verdens smarteste varmepumper, et nettilsluttet batteri og ikke mindst et datawarehouse med deling af data i realtid om energiforbruget blandt beboere og virksomheder i området. 

Om EnergyLab Nordhavn

”EnergyLab Nordhavn – nye energiinfrastrukturer i byer” har siden 2015 udviklet løsninger og metoder til bæredygtige og fleksible energisystemer i fremtidens byer. Det samlede budget er på 129 mio. kr.

Projektet bruger Nordhavn som et levende storbylaboratorium og demonstrerer, hvordan man kan sammentænke el, varme, energieffektive løsninger og elektrisk transport i et intelligent, fleksibelt og optimeret energisystem.

Projektet ledes af Center for El og Energi på DTU. De øvrige partnere er Københavns Kommune, By & Havn, Hofor, Radius, ABB, Balslev, Danfoss, Clean Charge, Metrotherm, Glen Dimplex og PowerLabDK-faciliteterne.

 

- EnergyLab Nordhavn projektet i sin nuværende form afsluttes nu, men vi håber i fremtiden fortsat at kunne anvende Nordhavn som testzone og levende laboratorium for udvikling af nye digitale energiløsninger. Det er helt nødvendigt, for der er fortsat et stykke vej til at kunne sikre den ønskede fleksibilitet i en fremtidig energiforsyning, der primært skal baseres på vedvarende energikilder som vind og sol, siger Jacob Østergaard, professor ved DTU, i pressemeddlelesen.

Bygningautomation med stor beviselig effekt
ABB, der som den største teknologipartner været særdeles aktiv i projektet, vil sammen med DTU Byg præsentere resultater med boligautomation i sammenspil med fjernvarmesystem.

I 2017 indviede ABB blandt andet sammen med Radius Elnet Danmarks første bynære batteri til lagring af strøm og udligning af spidslast. Sideløbende har selskabet i samarbejde med tidligere Balslev Ingeniører og DTU Byg installeret KNX bygningsautomation i en række boliger i Nordhavn, for at se hvilke miljømæssige, økonomiske og forbrugerfordele, der kan komme ud at inddrage lejligheder som aktive medspillere i fjernvarmesystemet.

Ved at installere bygningsautomation er skabt en kommunikationslinje imellem hver enkelt lejlighed, fjernvarmesystemet og et data warehouse hos DTU PowerLab.

– Med beboernes samtykke har vi automatisk reguleret på varmetilførslen det tidspunkt på døgnet, hvor der er størst efterspørgsel på varme, og hvor der ofte indgår fossile brændsler i varmen, fortæller Allan Andreasen, forretningsdirektør for ABBs forretningsenhed Electrification.

Al varmeforbrugsdata er blevet opsamlet i et data-warehouse, og DTU Byg har udviklet algoritmer til en mere fleksibel styring af varmetilførslen – på baggrund af beboernes feedback. Nu foreligger resultatet, og det taler ifølge dr. Rongling Li, Adjunkt fra DTU Byg, sit eget tydelige sprog:

– Resultatet viser, at lejlighederne uden forringet komfort kan reducere deres varmeforbrug i spidslastperioden med hele 68 pct. Det giver også en samlet gennemsnitsbesparelse på 10 pct. på varmeregningen for forbrugeren, forklarer hun.

EnergyLab Nordhavn vil bringe resultat og anbefalinger videre til relevante myndigheder, bygherrer, forsyningsselskaber og rådgivere, for at der i højere grad  stilles krav om boligautomation i nybyggeri og ved renoveringer.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125