23948sdkhjf

Kamstrup vil finde lækager med lyd

Med akustiske støjmålinger direkte integreret i vandmålere, har Kamstrup fundet en ny måde at bruge ultralydsteknologi til at finde og mindske antallet af lækager. Det giver mulighed for at sætte mere aktivt ind mod vandspild, fortæller målerproducenten i en pressemeddelelse.

- Tænk, hvis vores målere kunne høre alt det, vi ikke kan se, forklarer Stig Knudsen, produktchef hos Kamstrup, om idéen til den nye måler.

Den nye løsning består af en intelligent måler samt analysesoftware, og udover at afregne det præcise forbrug, kan den nye måler ved hjælp af ultralyd spore mulige lækager ved at opfange lydbølger i vandflowet og registrere akustisk støj.

- Digitalisering og intelligent brug af data er afgørende i den globale kamp mod vandspild. Vi skal blive mere effektive i vores tilgang, og da lækagesøgning i stik- og jordledninger i dag ofte er baseret på teoretiske modeller, mavefornemmelse eller stikprøver, har det været en oplagt udfordring for os at se, om vi ikke kunne optimere præcis det område, uddyber produktchefen.

De nye målere har været undervejs i fire år og er udviklet i tæt samarbejde med blandt andre Skanderborg Forsyning og Børkop Vandværk.

Kan skifte røret inden læk

I dag er lækageovervågning ofte en tidskrævende, ineffektiv og dyr opgave for forsyningerne, særligt når det kommer til stik- og jordledninger. Den akustiske måler gør imidlertid lækageovervågningen mere proaktiv, fordi den skaber øget transparens over forsyningsnetværket og gør det muligt at overvåge rørledningerne før måleren for mulige lækager.

- I dag måler vi det vand, der leveres til den enkelte husstand, og har vi formodning om lækageproblemer i et område, kan det være svært præcist at finde lækager - særligt på stikledningerne. For os ligger den helt store værdi imidlertid i de data, der gør det muligt at optimere driften, fortæller Jens Ravn Knudsen, fagleder, Skanderborg Forsyning.

- Herhjemme har vi jo et relativt lavt vandspild, men når vi kan udnytte vores viden optimalt, kommer vi til at kunne identificere tegnene på et forestående brud og skifte præcis det rør, der trænger, allerede inden det lækker, uddyber han.

Og der er god grund til at have fokus på stik- og jordledninger. En europæisk undersøgelse foretaget af Ennova anslår, at op mod 31 procent af forsyningernes samlede vandtab netop skyldes lækager i stikledninger. Ved at lytte til vandflowet får forsyningerne helt ny viden, der kan danne grobund for afgørende værdiskabelse; at nedbringe det overordnede vandspild.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11