23948sdkhjf

Dansk salt-teknologi tæt på kommercialisering

Med penge fra EUDP er det lykkedes Jørgen Mads Clausen og firmaet Saltpower at udvikle en teknologi, hvor saltvand fra undergrunden anvendes i produktionen af elektricitet. 

EUDP har doneret 7,8 millioner kroner til projektet, hvilket betyder, at saltprojektet nu er tæt på en kommercialisering, skriver JydskeVestkysten.

- Vi har med deres hjælp løftet teknologien fra nogle beregninger på en serviet til laboratoriet, videre til et pilotprojekt og nu et fuldt skala demonstrationsanlæg. Det er fuldt fart på. Vi er nået virkelig langt på kort tid, siger Henrik Tækker Madsen, projektleder og direktør i Saltpower. Han påpeger, at den største udfordring i øjeblikket er at gøre teknologien konkurrencedygtig.

Saltpowers teknologi er baseret på osmose. Vand med høje mængder salt, hentet op fra undergrunden, anvendes til at udvinde vedvarende CO2-fri elektricitet. Saltvandet trækker ferskvand til sig gennem den membran, der adskiller de to, og som derved udgør drivkraften i en elturbine. Jo, højere saltindhold i vandet - jo større tryk på turbinen, hvilket giver en højere energiproduktion.

Et anlæg fra SaltPower kan kobles direkte på eksisterende geotermiske-anlæg uden omstilling eller udbygning af forsyningsnettet. 

Teknologien er er udviklet i samarbejde med Aalborg Universitet og Danfoss. Det første pilotanlæg er placeret ved det geotermiske anlæg i Sønderborg. Et mobilt demonstrationsanlæg er i øjeblikket placeret ved Dansk Salt i Mariager, der er Skandinaviens eneste producent af vakuumsalt.

Kommenter artiklen (5)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109