23948sdkhjf

Kæmpe testbænk tager form på Fyn

Danske R&D Test Systems designer og bygger vindindustriens største og mest avancerede testbænk

Verdens førende vindmølleproducenter sætter deres lid til dansk ingeniørkunst, når de skal udvikle og teste de kommende generationers allerstørste havvindmøller.

Det seneste halve år har 25-30 ingeniører fra de danske specialister R&D Test Systems regnet, tegnet og designet på en regulær mammut af en testbænk, som nu er ved at blive bygget hos LORC på Lindø.

Testbænken skal fra januar 2021 udsætte den næste generation af prototyperne på verdens største havvindmøller for tests og sikre, at de kolossale energikæmper også kan stå distancen, når de skal levere grøn energi fra havet. Det kræver en testbænk ud over det sædvanlige.

- Vi har bygget store testbænke før, også nogle af de absolut største i verden, siger Peter Kattai Ulrikkeholm, business unit director hos R&D Test Systems:

- Men denne testbænk er så enorm, at størrelsen i sig selv rummer nogle helt nye ingeniørmæssige udfordringer. Vi bruger hele spekteret af ingeniørfag og al vores erfaring til at designe den, siger han.

Vindmøller vokser
Når byggeriet af testbænken står færdigt i januar 2021, bryder det rekorder på stribe.

Motoren i testbænken yder 25 MW og er 15 meter i diameter. Det er tre meter længere end en standard bybus. Testbænken står på en 30 meter lang betonklods og leverer et dynamisk bøjningsmoment på 85 MNm. Det svarer til den trækkraft, man får, hvis man hænger en personbil for enden af en 6 kilometer lang fiskestang.

Al den kraft skal bruges til at udmatte prototyperne på verdens største vindmøller gennem omfattende funktionelle, strukturelle og elektriske tests.

- Vindmølleproducenterne skal have vished for, at deres prototype kan det, den skal, siger Torben Lorenzen fra LORC, og fortsætter:

- Det får man kun, når der er fuld tillid til de tests, der bliver udført. R&D Test Systems har tidligere bygget testbænke for LORC; også nogle af verdens største. Det har derfor været det naturlige valg for os at søge de kompetencer, knowhow og ikke mindst den innovative tilgang, som R&D Test Systems kan levere.

Et stort ansvar
Allerede nu er testbænken reserveret af en producent, som vil teste prototyper af havmøller.

- De prototyper, testbænken skal arbejde med, repræsenterer års forskning og udvikling. Vi får grundlæggende til opgave at stresse det design til det yderste. Vi skal designe en testbænk, der udsætter prototypen for 20 års vind og vejr på blot seks-otte måneder. Det giver vindmølleproducenterne en afgørende indsigt i, hvordan deres nye teknologi reagerer, siger Peter Kattai Ulrikkeholm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.219