23948sdkhjf

Forbrugere presser el-selskaber til store rabatter

En gruppe forbrugere er gået sammen for at presse prisen på elektricitet ned. De har dannet Elforbundet.dk.
Da el-markedet blev liberaliseret i 2003, blev forbrugerne lovet billigere priser.

Liberaliseringen har ikke haft den ønskede effekt, mener en gruppe forbrugere, der nu er gået sammen i indkøbsforeningen Elforbundet.dk i et forsøg på at tvinge el-priserne ned. Ved den første licitation lykkedes det at barbere 20 pct. af el-regningen.

- El-selskaberne har længe påstået, at det ikke var muligt at give forbrugerne bedre priser, fordi der ikke er ret mange penge at tjene på el. Men nu kan vi se, at der rent faktisk er noget at komme efter. Man skal bare være mange nok, fortæller Morten Sinding, der er forbrugerjurist og talsperson for Elforbundet.dk.

Svensk succes kopieres i Danmark
Når forbrugerne står sammen i en indkøbsforening, bliver det mere attraktivt for el-selskaberne at tilbyde gode priser, fordi de billigste selskaber kan se frem til en masse nye kunder på én gang. I Sverige har forbrugerne længe haft held til at opnå særdeles fordelagtige priser ved hjælp af indkøbsforeninger. En af de største af slagsen har over 180.000 medlemmer, og svenskerne har formået at spare helt op til 35 pct. på el-regningen.

Den svenske succes har fået Forbrugerrådet til at gå ud og opfordre danskerne til at danne lignende foreninger, og der burde være masser af penge at hente på det danske el-marked.

2,4 mia. kr. for meget for strøm siden 2003
En rapport, som konsulenthuset Ea Energianalyse har udarbejdet for Energistyrelsen, viser således, at de danske forbrugere siden 2003 i alt har betalt hele 2,4 mia. kr. for meget for strøm.

- Det er svært at sige, om det bliver muligt at spare lige så meget som svenskerne. Det handler meget om timing. El-priserne bliver handlet på den nordiske el-børs, så det handler om at slå til, når priserne er gunstige. Vores mål er at spare omkring 40 pct. i alt. De 20-25 pct. kan vi opnå ved at stå sammen og presse selskaberne til gode priser - resten vil vi skaffe ved konstant at overvåge markedet og handle på de rigtige tidspunkter, forklarer Morten Sinding.

Om Elforbundet.dk
Elforbundet.dk er en indkøbsforening, hvor forbrugerne står sammen og derved presser el-selskaberne til billigere el-priser. Det kan ske ved en el-auktion, hvor interesserede elselskaber underbyder hinanden, eller ved en decideret speciel rabataftale forbeholdt medlemmerne.

Elforbundet.dk har i dag har 1.263 medlemmer.

Den første licitation resulterede i en rabat på 20 pct. Næste licitation finder sted den 1. november.

Elforbundet.dk er et samarbejde mellem Sparia Forbrugertjeneste og Jysk Handel.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173