23948sdkhjf

Tekniske krav gør Danmark klar til aktive elforbrugere

De danske elnetselskaber har fastsat nye tekniske krav til forbrugsinstallationer og forbrugsenheder som elbil-ladeudstyr, varmepumper, frysere, el-radiatorer og andre ’apparater’. Især elektrikere og installatører skal være opmærksomme på de nye krav.

I løbet af de næste år kommer alt fra elbiler og varmepumper til frysere, el-radiatorer, opvaskemaskiner, elektrisk gulvvarme og elforbrug i bygninger til at spille sammen med el-systemet på en helt ny måde.

Det tekniske udstyr går fra at være passive forbrugere til aktivt at levere kommercielle ydelser den anden vej.

-  Vi bevæger os ind i en nye virkelighed, hvor en masse forbrugsapparater bliver intelligente og kan hjælpe elnettet. Forbrug kan flyttes, men det må ikke gå udover el-kvaliteten. Ingen ønsker flimmer og strømafbrud, så derfor har elnetselskaberne nu fastsat en række tekniske krav til forbrugsinstallationer, siger civilingeniør Morten Erlang fra Dansk Energi i en artikel på organisationens hjemmeside. 

Fra forsøg til forretning
Gennem de seneste 5-10 år er der blevet gennemført en række forsøgsprojekter som bl.a. EDISON, Styr din varmepumpe, READY, iPower, Parker og EcoGrid 2.0 med fleksibelt elforbrug, men nu er det ved at være alvor – forstået på den måde, at de kommercielle aktører rører på sig.

- Forbrugsapparater skal fortsat leve op til en række sikkerhedskrav, så folk ikke kommer til skade, og forbrugsinstallationer skal overholde en række opdaterede, tekniske krav til el-kvalitet. Hvis apparater skal levere ydelser til Energinet eller lokale elnetselskaber, gælder der et helt nyt sæt regler, siger Morten Erlang.

Ydelser kan i denne sammenhæng for eksempel være frekvensregulering til det overordnede elsystem. Ydelser kan også være spændingsregulering til gavn for det lokale elnetselskab eller det at flytte elforbrug.

- Når en kunde via en elhandler eller aggregator leverer ydelser til elnettet, skal Energinet eller de lokale elnetselskaber ifølge de nye tekniske betingelser have det at vide, oplyser Morten Erlang.

Hovedroller til elektrikere og aggregatorer
Ejerne af anlæggene har ansvaret for, at de tekniske krav overholdes, men i praksis vil det være elektrikere/installatører, der skal udføre installationerne, så de er fremtidssikrede.

- Elektrikerne og installatørerne skal sætte sig ind i de nye regler, så de kan yde en god service overfor deres kunder, lyder anbefalingen fra Morten Erlang.

Én borger med én elbil kan næppe hjælpe elnettet med ret meget, men lige så snart der kommer volumen begynder det at blive interessant. Med EcoGrid 2.0 på Bornholm har et par aggregatorer puljet 800 varmepumper og el-radiatorer, og forsøgene viser, at forbrug kan aktiviseres til gavn for elnettet.

- Den slags kommer vi til at se meget mere af i fremtiden både i Danmark og rundt om i Europa. Vores tekniske krav bygger da også på nye net-regler fra EU, så elnetselskaberne i de øvrige EU-lande er i gang med at indføre tilsvarende krav, siger Morten Erlang.

Han fastslår, at det er op til kommercielle aktører, hvad enten det er elhandelsselskaber, aggregatorer eller balanceansvarlige virksomheder, at udnytte de muligheder, der opstår på de forskellige elmarkeder.

De tekniske betingelser til forbrugsanlæg er trådt i kraft den 18. august sammen med Fællesregulativ 2019. Dansk Energi har udarbejdet nye regler og vejledninger i samarbejde med alle landets elnetselskaber og en række øvrige aktører.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.875