23948sdkhjf

Ny analyse: Energinet er effektiv – men der er plads til forbedring

Forsyningstilsynet har sammen med energiregulatorerne i andre europæiske lande analyseret omkostningseffektiviteten i flere europæiske el- og gastransmissionsvirksomheder (TSO).

Analysen Transmission Cost Benchmark project 2018 omfatter dermed også danske Energinets el- og gasaktiviteter på transmissionsområdet.

Score på 100 og 88
Energinet får topplacering og en effektivitetsscore på 100 procent blandt de 17 el-TSO’er, der er undersøgt. Syv andre TSO'er får også scoren 100 procent.

I undersøgelsen af gas-TSO’er får Energinet en score på 88 procent, blandt de 29 gas-TSO’er der er undersøgt, og Energinet ligger dermed over gennemsnitsscoren på 79 procent.

- Det er vigtigt for ikke bare os i Energinet, men for hele det danske samfund, at el- og gassystemerne bliver drevet effektivt. Lidt forsimplet sagt, er det en udfordring at sikre høj forsyningssikkerhed og en udfordring at indpasse en masse vedvarende energi – men det virkeligt svære er at gøre de to ting samtidigt og tilmed gøre det effektivt, så forbrugernes regning bliver lavest mulig. Resultaterne understreger, at vi er på rette kurs, siger direktør i Energinet Thomas Egebo i en meddelelse på selskabets hjemmeside. 

Han understreger, at Energinet fortsat vil holde et højt fokus på effektiviseringsmuligheder.

Plads til forbedringer på gassen
Hos Forsyningstilsynet, der har været med til at udarbejde analysen, er direktør Carsten Schmidt tilfreds med Energinets placeringer men varsom med rosen - især på gasområdet.

- Den europæiske sammenligning tegner et billede af, at Energinet på elområdet placerer sig i top, mens der på gasområdet er indikation af et effektiviseringspotentiale, siger Carsten Smidt, direktør i Forsyningstilsynet.

Den forrige gas-benchmark blev lavet i 2014, og selv om der i mellemliggende periode ikke er bygget ny gasinfrastruktur, og Energinets effektivitet derfor vurderes på samme antal kilometer rørledninger, stationer mv., så er Energinet gået fra en score på 100 til 88.

Årsagen er bl.a. øgede udgifter til kontrolcenter og overvågning, drift af kompressorstation og udgifter til at indpasse og fremme biogas. Da Energinet er en lille TSO på gasområdet, vægter udgifterne forholdsvis meget i benchmarkundersøgelsen, skriver Energinet.

Desuden er de kriterier, som TSO’erne vurderes ud fra, ændret, så lande med for eksempel klippegrund eller store vådområder må bruge flere penge på drift, end lande hvor det er umiddelbart er nemmere at grave gasrør i jorden.

Korrigeret for usikkerheder
Der er ofte usikkerheder i tværnationale analyser. Det gælder også i denne analyse, hvor energiregulatorerne har korrigeret for de forskelle, der nu en gang er fra land til land, for at kunne sammenligne på tværs.

Geografien er forskellig. De politiske rammer er forskellige. Omkostningsniveau og løn til medarbejderne er forskellig osv.

Og selv om energiregulatorerne har korrigeret for disse forhold, så skal man passe på med hurtige konklusioner på basis af analysen.

- Vi noterer, at Energinet placerer sig blandt de mere effektive selskaber i denne internationale sammenligning. Men man kan ikke på basis af denne sammenligning bare slutte, at der ikke er potentiale for, at Energinet kan blive mere effektiv på begge områder, siger Carsten Smidt.

OM undersøgelsen

Undersøgelsen Transmission Cost Benchmark project 2018 er lavet af konsulenthuset SUMICSID for sammenslutningen af de europæiske tilsyn/regulator, CEER
(Council of European Energy Regulators).

I 2009 og 2013 blev der gennemført lignende benchmarkanalyser for eltransmission (e3GRID), hvor Energinet fik en effektivitetsscore på 84 pct. i 2009 og 100 pct. i 2013. I 2014 blev den første tilsvarende analyse gennemført for gastransmission (e2Gas), hvor Energinet fik en effekti-vitetsscore på 100 pct.

Datagrundlaget omfatter antal kilometer luftledninger, kabler, antal master, transformere, felter, reaktorer mv. samt antal kilometer gasrør, MR-stationer mv. Tilsvarende er alle omkostningsdata indmeldt, dvs. investeringer for perioden 1973-2017 og driftsomkostninger for 2017.

Kilde: Energinet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062