23948sdkhjf

Maabjerg BioEnergy omdanner ostevalle til grøn energi

Ostevalle fra Arlas ostemejeri i Holstebro aftages af Maabjerg BioEnergy, hvor det bliver til knap 4 millioner kubikmeter biogas.
Med virkning fra 1. februar 2012 skal Maabjerg BioEnergy i Holstebro aftage al den ostevalle, som er restprodukter fra fremstillingen af Arlas flødeoste på mejeriet i Holstebro. På årsplan bliver det til 98.000 tons ostevalle, og forventningen er, at det vil kunne omsætte til 3,5 – 4 mio. kubikmeter biogas.

Hidtil har Arla afsat ostevallen til foderbrug i lokale landbrug. Men når forsyningsselskaberne i Holstebro og Struer til nytår er færdige med byggeriet af Maabjerg BioEnergy, venter et mere miljøvenligt alternativ. Det glæder de sig til hos Arla i Holstebro, fortæller mejerichef Lene Bjerg Jacobsen:

Supplerer andre biomassetyper
Den nye aftale indebærer, at Maabjerg BioEnergy selv sørger for at transportere vallen ud til det nærliggende bioenergianlæg. Hvis lokalplanerne falder i hak, vil det ske via en rørledning, så man helt undgår lastbiltransport. Samtidig overtager Maabjerg BioEnergy et såkaldt RO-anlæg, som flyttes ud på bioenergianlægget. Anlægget bruges til at trække vand ud af vallen.

- Maabjerg BioEnergy har allerede aftaler om at modtage ca. 450.000 tons gylle. Men det giver en bedre og mere effektiv proces på anlægget, når vi kan supplere med andre typer biomasse. Det svarer lidt til, når man i gamle dage smed en død høne i septiktanken for at få mere gang i processen. Samtidig er biogasproduktion bedre for både vandmiljø, klima og økonomi, siger adm. direktør for Maabjerg BioEnergy Drift A/S Jørgen Udby.

Parterne ønsker ikke at løfte sløret for økonomien i aftalen, men der er tilfredse smil på begge sider af forhandlingsbordet.

Aftalen vil ikke få indflydelse på Arlas planer om at opføre sit eget bioenergianlæg nær det store mejeri i Nr. Vium, som ligger ca. 40 km i fugleflugtslinje syd for Holstebro.

Fakta: Maabjerg BioEnergy
• Anlægget er ejet af Vestforsyning og Struer Forsyning. Byggeriet er færdigt til nytår, og anlægget går i kommerciel drift fra april 2012.
• Omdanner 500.000 tons biomasse / år til ren energi – varme og el.
• Producerer årligt 18,4 millioner kubikmeter biogas.
• Total investering på 375 mio. kr.
• Nettoomsætning på 45 mio. kr./år.
• Energiudnyttelsen svarer til varme- og elforbrug i 5.000 / 12.500 boliger.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109