23948sdkhjf

Wind Denmark: Indfør elektrificeringskrav i varmesektoren

- Kommende investeringer i varmesektoren skal ske med udgangspunkt i et elektrificeringskrav, så uhensigtsmæssige investeringer i biomasse undgås. Aktuelt forestår en beslutning om varmeforsyningen i Esbjerg når kulkraftværket lukker, og en omlægning til biomasse vil være en stor fejltagelse.

Sådan skriver Wind Denmark i en pressemeddelelse.

Organisationen mener ikke at der plads til flere nyinvesteringer i biomasse i varmeforsyningen, hvis klimamålene skal nås på en smart måde.

- I Wind Denmark foreslår vi, at der stilles krav om elektrificering af varmesektoren. Det betyder, at grøn el defineres som en klar førsteprioritet foran grågrøn biomasse, hver gang der foretages nye investeringer i den danske varmesektor. Der bør laves en ny varmelov, der fastsætter hvor stor en andel af varmebehovet, der som minimum kræves elektrificeret ved nyinvesteringer. Det er en omvendt dispensations-ordning i forhold til i dag, hvor man skal have dispensation for overhovedet at få lov til at vælge varmepumper, der kan udnytte den grønne strøm fra vind og sol, siger Martin Risum Bøndergaard, politisk chef i Wind Denmark.

Dan Jørgensen
Et forslag om hvordan det hele så skrues sammen blev i går præsenteret for klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

- Både befolkningen, Folketinget og den nye regering er fast besluttet på, at den grønne omstilling skal op i et nyt og langt højere gear. Vi opfordrer nu til at Regeringen med Dan Jørgensen i spidsen, sammen med Folketinget, tager skeen i den anden hånd og simpelthen stiller et håndfast elektrificeringskrav, som sikrer at mest muligt at varmebehovet dækkes af grøn strøm, når der skal foretages nye investeringer i landets fjernvarmeområder, siger Martin Risum Bøndergaard.

Esbjerg skal afkobles biomassen
Et af de mere aktuelle emner i varmelandskabet i Danmark er diskussionen om, hvad der skal ske med Esbjergværket, når Ørsted måske/måske ikke får grønt lys til at lukke for varmen med udgangen af 2022. Det er blandt andet her Wind Denmark vil styre uden om biomassen.

- Folketingets partier signalerer med energiaftalen fra 2018 klart at man ønsker at fremme varepumper som led i omstilling til et grønt fleksibelt og integreret energi-system. Så må man naturligvis også tage ansvar for at regler og rammer sikrer, at det rent faktisk sker, når der træffes investeringsbeslutninger, som rækker årtier frem. I tilfældet med Esbjergværket, venter denne investeringsbeslutning snart, og her skal vi for alt i verden undgå, at varmeforsyningen i Danmarks femtestørste by binder sig til en biomassebaseret løsning, som afkobler frem for opkobler Esbjerg til det integrerede grønne energisystem, siger Martin Risum Bøndergaard.

Baggrund for Wind Denmark’s forslag:

Wind Denmark anslår at der er behov for to tiltag og en ny varmelov

1) Produktionsbindingerne bør ophæves for alle fjernvarmeområder for at understøtte den grønne omstilling af energisystemerne. Ændringen bør gennemføres snarest for at give de kommuner, som lige nu er ved at træffe beslutninger om nyinvesteringer i den fremtidige varmeforsyning, mulighed for at investere i f.eks. varme-pumper.

2) Der bør indføres et elektrificeringskrav parallelt med ophævelsen af produktionsbindingerne, som skal forhindre uhensigtsmæssige investeringer i biomassebaserede varmeløsninger og sikre at mest muligt af varmeforsyningen elektrificeres hver gang der foretages en ny investeringsbeslutning.

Ny varmelov

Der bør vedtages en ny varmelov, som definerer hvor stor en andel af varmebehovet der som minimum kræves elektrificeret. Med i opfyldelsen af en bestemt elektrificeringsgrad tæller brændselsfri el-forbrugende teknologier som varmepumper, geotermi, solvarme og elkedler.

I tillæg kan oprettes en dispensationsordning, hvis det i konkrete tilfælde kan dokumenteres, at alle elektrificeringstiltag har været afsøgt, og der ikke findes en teknisk eller økonomisk holdbar elektrificeringsløsning. En omvendt dispensationsordning ift. i dag. Første gang der måtte opstå en situation hvor den nye dispensationsordning bliver taget i brug fordi en elektrificeret løsning er for selskabsøkonomisk dyr i forhold til en biomassebaseret løsning, bør forligskredsen samles for at drøfte en yde-ligere nedsættelse af elvarmeafgiften.

Planlægningen af den fremtidige varmeforsyning bør ske ud fra et hensyn til varme-kunderne tilsluttet et fjernvarmenet, og bør ske ud fra et hensyn om at understøtte den grønne omstilling og omkostningseffektive varmepriser. Hensyn til elforsynings-sikkerheden bør ikke indgå i varmeplanlægningen, og hermed undgås også problem-stillingen omkring krydssubsidiering af elmarkedet gennem varmesektoren.

Kilde: Wind Denmark

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109