23948sdkhjf

European Energy frygter ikke at voldgift vil stoppe kystnær havmøllepark

Allerede for år tilbage advarede de svenske myndigheder om at den kystnære havmøllepark Jammerland Bugt ved Kalundborg og den kystnære park nær Omø ville få alt for stor betydning for fuglelivet, blandt andet edderfuglene og fløjlsænderne, såfremt de blev opført.

Siden har de danske myndigheder justeret på projekterne. Men det er stadig ikke godt nok, lyder fra Sverige. 

For nylig kom det frem i en artikel i Jyllandsposten, at svenskerne altså ikke mener, at de gennemførte tiltag er tilstrækkelige.

Svenskerne får opbakning af biolog Hans Skotte Møller, der repræsenterer Dansk Ornitologisk Forening. Han siger, at møllerne står midt i fuglenes trækruter og flere tusind fugle vil blive ramt af møllevingerne og dø.

Voldgift
Nu viser det sig, at svenskerne er langt mere utilfredse med møllerne end først antaget.

I hvert tilfælde skriver SN.dk, at svenskerne står klar til at hive det tunge skyts frem, såfremt Energistyrelsen giver tilladelse til, at der kan opføres et antal kystnære havmøller i Jammerland Bugt og ved Omø.

Avisen skriver, at Sverige i så fald vil forbeholde sig retten til at trække Danmark for en international voldgift.

Det kan ske i henhold til Espoo-konventionen fra 1991. Den omhandler konsekvensen af grænseoverskridende dispositioner, der kan påvirke miljøet for fugle og dyrelivet.

- Såfremt Miljøstyrelsen ikke har indvendinger, og Energistyrelsen i sidste ende beslutter at give projektansøger bag de kystnære havmøller lov til at gå i gang, vil den svenske pendant til Miljøstyrelsen gå videre med sagen for at få stoppet projekterne, siger Brian Hebel Andersen, partner i advokatfirmaet Svendsen og advokat for den borgerstyrede forening Beskyt Jammerland Bugt.

Tankeeksperimenter
Hos European Energy, der står bag begge parker, preller truslen om en voldgift lidt af.

- Det er svært for os at forholde os til alle de tankeeksperimenter, som den såkaldte borgergruppe opfinder. De afsøger alle muligheder for at spænde ben for et stort grønt projekt. Det er ikke så længe siden, at det var Europa-domstolen, der skulle stoppe projektet, nu er det så en international voldgift, hvor Sverige skal stoppe et dansk infrastrukturprojekt, siger Joachim Steenstrup, kommunikationsansvarlig hos European Energy og han tilføjer: 

- Vi forholder os til den slags, når det bliver konkret. Derimod er det nu konkret, at et flertal af kommunens borgere er positive overfor projektet og overfor den grønne omstilling generelt.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11