23948sdkhjf

Xergi opjusterer trods usikre markedsvilkår

Selvom der fortsat er usikkerhed om markedsvilkårene for biogasanlæg i en række lande, forventer Xergi at forbedre både omsætning og resultat for 2011.
Xergi er leverandør af nøglefærdige biogas‐ og kraftvarmeanlæg. Kerneforretningen omfatter teknologi-udvikling, design, installation samt drift og vedligeholdelse af de nøglefærdige anlæg.

Xergi har 25 års historik inden for området og har siden 2004 været fifty/fifty ejet af Schouw & Co. og Dalgasgroup (Hedeselskabet). Xergi indregnes som en pro-rata konsolideret virksomhed med 50% i Schouw & Co. koncernens regnskab.

Den økonomiske udvikling
Xergi realiserede i 1. halvår 2011 en nettoomsætning på 46 mio. kr. mod 35 mio. kr. i 1. halvår 2010.

Resultatet af primær drift (EBIT) blev i 1. halvår 2011 et underskud på 5 mio. kr., hvilket svarede til niveauet i 1. halvår 2010.

Netto arbejdskapital i Xergis forretningsmodel er hovedsageligt et udtryk for forskellen mellem forudbetalinger fra kunder og værdien af igangværende arbejder. Netto arbejdskapitalen kan have større kortvarige udsving, men ligger typisk omkring nul. Netto arbejdskapitalen var ved udgangen af 1. halvår i både 2010 og 2011 negativ med henholdsvis 19 og 1 mio. kr., idet forudbetalinger fra kunder oversteg den øjeblikkelige værdi af de igangværende arbejder.

Den netto rentebærende gæld udgjorde et netto indestående på 4 mio. kr. ved udgangen af 1. halvår 2010, mens den ved udgangen af 1. halvår 2011 var ændret til en gæld på 14 mio. kr., bl.a. grundet forskydningen i forudbetalinger fra kunder. Den netto rentebærende gæld er herudover påvirket positivt af en kapitaltilførsel i 1. kvartal 2011 på i alt 10 mio. kr. Kapitalindskuddet er foretaget af de to aktionærer i ligeligt forhold, og ejerforholdet er dermed uændret.

Xergis aktiviteter fra januar til juni
I 1. halvår 2011 modtog Xergi sin første ubetingede ordre på opførelse af et biogasanlæg i Frankrig. Anlægget bygges for selskabet Meta-Bio og skal levere 1 MW el samt ca. 1 MW varme. Strømmen afsættes til det franske elselskab EDF, og varmen afsættes til lokal industri, hvor den erstatter fossilt brændsel.

Endvidere har Xergi opnået sin første ordre på biogasanlæg i Sverige. Kunden er Triventus AB samt lokale landbrug. Triventus er en svensk virksomhed med speciale i vedvarende energiprojekter. Anlægget opføres på Gotland og skal levere biogas til Arla Foods’ lokale mejeri.

I første halvår af 2011 har Xergi i samarbejde med Arla Foods udarbejdet et feasibility studie, der beskriver de tekniske og økonomiske forudsætninger for at realiseret et biogasanlæg i Danmark til forsyning af mejerierne Danmark Protein (DP) og Arinco. Med en forventning om forbedrede afregningsvilkår for biogas i fremtiden har parter-ne besluttet at udvikle projektet med henblik på en realisering i 2013-15.

Forventninger til fremtiden
Der er fortsat en betydelig usikkerhed om markedsvilkårene for biogasprojekter i en række lande. Det medfører naturligt en stor opmærksomhed på alle omkostninger, men virksomheden lægger vægt på at opretholde et vist niveau af markedsbearbejdning og produktudvikling, uanset om afsætningsmulighederne på kort sigt ikke helt lever op til forventningerne.

Xergi forventer i 2. halvår af 2011 at færdiggøre forhandlinger af ordrer på biogasprojekter i Europa og USA. Tid-punktet for projekternes endelige realisering vil afhænge af myndighedsbehandling samt finansieringstilsagn.

Xergi bogfører omsætning i takt med projekternes færdiggørelsesgrad, og en forsinket ordreindgang kan betyde, at en del af omsætningen og dækningsbidraget skubbes til den efterfølgende regnskabsperiode.

Med forbehold for eventuel forskydning af tidspunkterne for endelige ubetingede ordrer på de budgetterede projekter forventer Xergi at realisere en omsætning i 2011 på op imod 150 mio. kr. med et EBIT, der forbedres fra det negative resultat i 2010 til et niveau tættere på nul.

I 2010 omsatte virksomheden for 117,6 mio. kr. mens årets resultat endte på -11,5 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094