23948sdkhjf

Sommerens elproduktion kom primært fra vindmøller – og import

Sommermånederne er typisk årets mindst vindrige måneder, men alligevel er vindmøller den teknologi, der producerer mest strøm til danskerne. Samtidig var mængden af strøm fra de øvrige elproducenter mindre i juni og juli i år end sidste år.

I 2019 var der færre soltimer, og andelen af strøm fra solceller er derfor i år lavere end sidste år, hvor antallet af soltimer var højere end vanligt.

Det skriver Wind Denmark på sin hjemmeside. 

- Vindenergi er for alvor blevet rygraden i det danske elsystem, og det ser vi tydeligt om sommeren selvom det typisk blæser mindre i denne periode. I år producerede de danske vindmøller i juni og juli omkring 25 pct. mere el end i de samme måneder sidste år, som var et dårligt vindår, siger Søren Klinge, elmarkedschef i Wind Denmark.

Den samlede produktion fra vindmøllerne i juni og juli var 2.083 GWh, mod 1.658 GWh i samme periode sidste år. Det viser Wind Denmark’s gennemgang af data fra Energinet.

Kunne have været højere
Elproduktionen fra vindmøllerne kunne være blevet højere, hvis ikke den statslige netoperatør Energinet havde standset danske vindmøller for at hjælpe det tyske elnet med balanceproblemer. Normalt sker denne type regulering primært i vintermånederne, men i år er det for første gang også set i meget stor grad om sommeren.

- Det er svært at estimere præcist, hvor stor produktionen fra møllerne havde været, hvis ikke man var blevet standset af Energinet, men der er ingen tvivl om, at det har haft en betydelig effekt på den samlede produktion, siger Søren Klinge.

Samlet aktiverede Energinet omkring 315 GWh specialregulering i form af nederegulering i juni og juli, som leveres bl.a. af danske vindmøller. Nøjagtig hvor stor vindenergiens andel af specialreguleringen har været, er ikke tilgængeligt på tidspunktet for denne artikels udarbejdelse.

I kraft af mere nedbør i år var det muligt at importere mere strøm fra specielt Sverige i juni og juli, og noget af dette blev eksporteret videre til Tyskland, selvom det danske elnet samlet set var en netto-importør i år.

Indenfor kort tid forventes det, at Energinet idriftsætter Cobra-forbindelsen til Holland, som vil give endnu flere muligheder for handel med strøm herunder ikke mindst dansk vindenergi.

Prisudviklingen
Elprisen i juni og juli faldt med omkring 30 pct. sammenlignet med samme periode sidste år. Dette skyldes bl.a. importen af den billige vandkraft fra det øvrige Norden. Den gennemsnitlige spotpris i Vestdanmark var 24,6 øre/kWh i juni og 28,9 øre/kWh i juli og i Østdanmark 25,1 øre/kWh og 29,1 øre/kWh i henholdsvis juni og juli.

Den gennemsnitlige afregningspris for de danske vindmøller nåede årets laveste niveau i juni i Vestdanmark med kun 20,8 øre/kWh og det er det laveste niveau siden januar 2018. I Østdanmark nåede den gennemsnitlige afregningspris ned på 21,6 øre/kWh i juni. I juli var den gennemsnitlige afregningspris for de danske vindmøller i Vestdanmark 25,2 øre/kWh og 25,4 øre/kWh i Østdanmark.

Kilde: Wind Denmark

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094