23948sdkhjf

Medie: Ørsted får opbakning til at lukke Esbjergværket i 2022

Energistyrelsen har tilsyneladende givet sin opbakning til, at Ørsted må lukke for Esbjergværkets kulfyrede blok 3 allerede i 2022. Det betyder, at der lukkes for varmen hos 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde kommuner.

Det viser en påtænkt afgørelse, som Energistyrelsen har sendt til Din Forsyning og som JydskeVestkysten er kommet i besiddelse af.

Afgørelsen ligger til udtalelse hos Din Forsyning frem til august.

Hel polemikken drejer sig om, at Ørsted vil have brugen af kul udfaset i 2022. Det betyder, at det kulfyrede Esbjergværk skal tages ud af drift. Ørsted foreslår i stedet, at der opføres et biomasseværk, der kan producere både el og varme, hvilket Din Forsyning afviser, da det ifølge de to borgmestre i Varde og Ebsjerg vil betyde en ekstra-udgift for varmeforbrugerne på 1,25 milliarder kroner i værkets levetid på 25-30 år.

Kraftvarmebindingen
De to borgmestre fra de to kommuner har siden udmeldingen fra Ørsted arbejdet i hærdigt på at få kraftvarmebindingen ophævet, hvilket skete sidste år ved juletid. Ikke desto mindre vil selskabet stå med håret i postkassen, hvis Ørsted får grønt lys til nedlukningen af blok 3 allerede i 2022.

Din Forsyning kan nemlig ikke nå at få en ny varmeløsning på plads inden da.

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen i Esbjerg Kommune vil det kræve en udsættelse af nedlukningen med mindst fem kvartaler – til og med 2024 - for at kunne sikre forbrugerne en god og sikker varmeløsning.

Energistyrelsens vurdering
Energistyrelsen har altså nu udarbejdet en påtænkt afgørelse.

Af den fremgår det, at styrelsen mener, at Din Forsyning sagtens kan have en løsning på plads inden udgangen af 2022 og at en forlængelse af produktionen på Esbjergværket vil koste, da Ørsted har meldt ud, at i så fald stiger varmen med 100-150 millioner kroner.

- (....) Det er derfor Energistyrelsens samlede foreløbige vurdering, at ESV3 kan tages permanent ud af drift den 31. december 2022, uden at hensynet til varmeforsyningssikkerheden tilsidesættes. Derfor vurderes der heller ikke at være hjemmel til at pålægge Ørsted at stille en ekstra forsikring til rådighed ved at tvinge ESV3 til at være til rådighed ud over 31. december 2022. Der er herved navnlig lagt vægt på, at elforsyningssikkerheden ikke er truet, samt at Din Forsyning under rimelige forudsætninger bør være i stand til at etablere tilstrækkelig kapacitet inden 2023 til, at varmeforsyningssikkerheden heller ikke er truet."

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.18