23948sdkhjf

Vindindustrien på barrikaderne: Ikast-Brande bag uhørte krav til vindmøller

Ikast-Brande Kommune har 24. juni behandlet et strategioplæg til en vindmølleplan, hvor der bl.a. lægges op til at øge minimumsafstanden mellem beboelse og vindmøller til 12 gange totalhøjden og skærpede krav om erstatning.

- Kravene er for vidtgående og ligger uden for kommunens hjemmel i forhold til planlægning for vindmøller samt gældende VE-lov, påpeger Wind Denmark.

Af medieomtalen til en ny vindmølleplan fremgår det, at kommunen har haft samtaler med interesseorganisationer og mølleopstillere om forslaget. Wind Denmark havde i februar 2018 et ”hilse på-møde” med den nyvalgte borgmester, hvor borgmesteren orienterede om, at et politisk ”kodeks” for opstilling af vindmøller ønskedes etableret i byrådet. Siden har der ikke været dialog herom, hvorfor Wind Denmark afviser at have været hørt om de forslag, som byrådet nu præsenteres for.

Det oplyser Wind Denmark i en meddelelse på sin hjemmeside. 

- Ikast-Brande Kommune har gennem årene gjort meget godt for vindsektoren, som er meget stor i kommunen. Selvom byrådet har til hensigt at fremme opstillingen af vindmøller med de foreslåede regler, har de den modsatte konsekvens, og desværre har vi på branchens vegne ikke været i dialog med kommunen om oplægget, siger Jan Hylleberg, adm. direktør for Wind Denmark og fortsætter:

- Oplægget vil føre til vidtgående begrænsninger for udviklingen af sammenhængende energianlæg med vindmøller i kommunen, hvorfor jeg opfordrer byrådet til at udsætte godkendelsen af strategioplægget.

Forbedre naboernes situation
Med afsæt i energiaftalen fra 2018 ventes der i løbet af efteråret at blive vedtaget ændringer i VE-loven med det formål at skabe ensartede regler for kompensation af naboer til vindmøller og anden VE-teknologi og forbedrede incitamenter for kommunerne til planlægning for vindmøller. Regler der netop har til formål at forbedre naboernes situation.

- Jeg opfordrer til at afvente de kommende, nye rammer i en ændret VE-lov og lokale vækstmuligheder, der følger med reglerne. I mellemtiden kunne kommunen tage en dialog om formål og hensigt med de foreslåede kommunale ordninger, så det sikres, at kommunale særkrav ikke indrettes i konflikt med nationale rammer, samt sikrer en dialog på tværs af sektoren, siger Jan Hylleberg.

Uholdbar situation
Strategioplægget i Ikast-Brande Kommune lægger bl.a. op til at øge afstandskravet til vindmøller til op til 12 gange totalhøjden i nogle tilfælde, mens afstandskravet er mindre i andre tilfælde. Endelig lægger Ikast-Brande Kommune også op til, at kravene til erstatning skærpes.

- På det principielle plan er det en meget problematisk aftaletekst. Hvis byrådet stemmer for den politiske aftale som teksten ligger nu, stiller man det kommunale embedsværk i en urimelig og uholdbar situation. Enten beder byrådet reelt kommunalforvaltningen om at administrere i strid med de nationale regler, eller også skal embedsværket vælge at administrere en planlægning i modstrid med intentionen i byrådsbeslutningen. Begge dele er selvsagt uholdbart, siger Jan Hylleberg og afslutter:

- Uagtet at byrådet gerne vil fremme opstilling af vindmøller, er timingen af forslaget ude af trit med det politiske ønske om at mindske de danske CO2-udledninger og gennemføre energiaftalen fra 2018. Heri er det netop aftalt at etablere en salgsoption for naboer til energiinfrastruktur. I Wind Denmark vil vi meget gerne i dialog med Ikast-Brande og andre kommuner med henblik på at lave holdbare tiltag, der kan sikre overensstemmelse med de nationale rammer og fortsat udvikling med vind.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078