23948sdkhjf

Forsyningstilsynet i Verdo-sag: To ud af tre løsninger urimelige for kunderne

- Fjernvarmeselskabet Verdo Varme i Randers skal sende ca. 234 mio. kr. retur til forbrugerne. Dette kan ske ved at sætte den fremtidige pris på fjernvarme ned.

Det fremgår af en vejledende udtalelse fra Forsyningstilsynet til Verdo Varme, der i strid med reglerne har opkrævet ca. 234 mio. kr. hos fjernvarmeforbrugerne til forrentning af virksomhedens indskudskapital i 2000 til 2005.

Den vejledende udtalelse kommer efter, at Forsyningstilsynet allerede i april i år traf afgørelse om, at Verdo Varme skulle tilbageføre pengene til forbrugerne over de fremtidige varmepriser.

Verdo valgte nemlig efterfølgende at fremlægge to alternative modeller for tilbageførelse  af beløbet.

Det skriver Forsyningstilsynet i en meddelelse.

Urimelige omkostninger
Forsyningstilsynet har netop afsluttet sin undersøgelse af de forskellige modeller, hvor af tilbagebetaling over de fremtidige varmepriser er én.

En anden mulighed, foreslået af Verdo Varme, er at føre pengene tilbage – både til nuværende og tidligere kunder.

Verdo Varme oplyser, at omkostningerne forbundet med tilbageførsel efter denne metode er estimeret til at udgøre mellem 107,6 mio. og 162,7 mio. kroner.

Men her slår Forsyningstilsynet fast, at indregningen af omkostningerne forbundet med tilbageførslen efter denne model er urimelig, da de udgør så stor en del af det samlede beløb (46-70 pct.), der skal tilbageføres, at den økonomiske fordel for forbrugerne ved tilbageførslen i stort omfang forsvinder.

Engangsbeløb
Verdo Varme har endvidere spurgt, hvorvidt virksomheden kan tilbageføre pengene som et engangsbeløb til virksomhedens kunder samt de kunder, der ikke er kunder hos varmeforsyningsvirksomheden, men modtager varmen via. f.eks. en boligforening eller en udlejer.

Verdo Varme oplyser, at omkostningerne forbundet med tilbageførsel efter denne metode er estimeret til at udgøre mellem 20,4 mio. og 27,6 mio. kroner.

Også her vender Forsyningstilsynet en vejledende tommelfinger nedad.

- Den fremgangsmåde ikke er forenelig med varmeforsyningslovens formål og hensigt, når der ikke er tale om personer, der har et direkte kundeforhold til varmeforsyningsvirksomheden, skriver Forsyningstilsynet.

Holder fast
Alle tre modeller har altså været under Forsyningstilsynets lup, som er kommet frem til samme konklusion som i april.

Det anbefales altså fortsat, at tilbageførslen af pengene sker over de fremtidige varmepriser.

- Forsyningstilsynet kan alene pålægge tilbageførsel af de 234 mio. kr. over de fremtidige varmepriser, som vi tidligere har gjort. Vi har vurderet, at begge de foreslåede løsninger er urimelige for forbrugerne. Verdo Varme kan dog vælge at tilbageføre de 234 mio. kr. på en anden måde, hvis denne ikke er urimelig, siger Forsyningstilsynets direktør Carsten Schmidt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109