23948sdkhjf

ReUseHeat finder 1.200 PJ ukonventionel overskudsvarme i EU

EU-landene har megen overskudsvarme fra ukonventionelle varmekilder, der kunne benyttes til opvarmning, viser ny rapport om tilgængelig overskudsvarme i Europa.

Det skriver Dansk Fjernvarmes tænketank Grøn Energi på sin hjemmeside. 

ReUseHeat-projektets rapport 'Accessible Urban Waste Heat' viser, at cirka 1.200 PJ (340 TWh) overskudsvarme kan udnyttes fra datacentre, metrostationer, servicebygninger og spildevandsrensning.

Det svarer til mere end 10 procent af EU’s totale energibehov til varme og varmt vand, som er cirka 10.700 PJ (2.980 TWh).

- Det er vigtigt at reducere det primære energibehov, men ikke kun i forhold til klimaet. Det er også et spørgsmål om at udnytte samfundets ressourcer klogt. Vi kan nå langt, hvis vi bruger energien mere end én gang, siger assisterende professor i energiteknologi ved Halmstad Universitet, Urban Persson, der mener, at øget udnyttelse af overskudsvarme kan bidrage til lukning af kulkraftvarmeværker.

Urban Persson og hans kollega Helge Averfalk har estimeret potentialet for overskudsvarme i EU-landene fra bynære kilder maksimalt 2 kilometer fra eksisterende fjernvarmesystemer. Rapporten fokuserer på lav-temperatur overskudsvarme under 50 °C, og potentialet omfatter derfor ikke industriel overskudsvarme, som typisk har højere temperaturer.

Forskerne konkluderer, at potentialet for overskudsvarme fra spildevand alene er stort.

- De overskudsvarmeprojekter findes allerede mange steder i svenske fjernvarmenet. Resten af EU har gode muligheder for i højere grad at udnytte denne varmekilde, vurderer Urban Persson.

Om ReUseHeat

ReUseHeat skal demonstrere avancerede, reproducerbare og skalerbare systemer til udnyttelse af overskudsvarme fra ukonventionelle bynære kilder.

ReUSeHeat løber frem til 2021.

16 europæiske universiteter, organisationer og virksomheder deltager i projektet. Danmark er repræsenteret ved Dansk Fjernvarmes grønne tænketank Grøn Energi og Aalborg Universitet.

Som noget af det første i forbindelse med ReUseHeat har Grøn Energi udarbejdet et katalog med 25 gode eksempler på udnyttelse af overskudsvarme – både i Danmark, men også i resten af Europa.

Kataloget indeholder 12 eksempler på, hvordan vi i Danmark blandt andet udnytter overskudsvarme fra supermarkeder, spildevandsanlæg, hospitaler og industri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109