23948sdkhjf

Dansk luksusresort føjer endnu en husstandsmølle til sin hybridløsning

I efteråret 2018 opstillede Viking Wind en husstandsmølle på den lille ø Vejrø, der huser et luksusresort samt en del får og grise.

Nu har resortet, der har en mission om at være selvforsynende på bl.a. energiområdet, fået opsat endnu en mølle fra Viking Wind i sin eksisterende hybridløsning, der ud over møllerne består af en dieselgenerator, et solcelleanlæg og en batteriløsning, der skal gemme strømmen til vindstille dage eller dage med et stort energibehov. 

Den nye mølle er, ligesom den første mølle, af typen Viking VS25.

Løsningen fra Viking Wind passer godt til Vejrø, der er placeret ret afsondret fra omverdenen i Smålandsfarvandet lidt nord for Lolland, og som ikke er forbundet med det kollektive forsyningsnet.

Øen og dermed også luksusresortet har indtil nu været afhængig at af få fragtet fossilt brændstof til øen, hvilket har været dyrt, besværligt og belastende for miljøet – ikke mindst på grund transport til øen med lastbil og færge.

Efter opsætningen og idriftsættelse af møllen vil resortet hente størstedelen af sin energi fra vedvarende energikilder - dog bistået af en dieselgenerator i spidslastsituationer.

Om Vejrø

Vejrø er med sine godt 1,5 kvadratkilometer en af Danmarks mindre øer.

Øen har ingen fastboende.

Øen er 2,7 km lang og 700 meter bred.

Øen består af frugtbart moræneler og er omkranset af vekslende sandstrand.

I 1925 boede der 76 mennesker, og øen havde bl.a. skole, købmand og mejeri. I 1960'erne affolkedes øen. I 2012 opførte øens ejer Kim Fournais, direktør i Saxo Bank, et hotel med økologisk landbrug og egen elforsyning.

På øen findes der otte huse, der alle bærer deres historiske navn, opkaldt efter tidligere beboere eller deres oprindelige funktion. F.eks. Blæsenborg, fyrassistent Skrivers Hus eller Den Gamle Skole.

På Vejrø findes en lystbådehavn med 85 bådpladser.

100 ha af øens samlede areal på 155 ha er økologisk landbrug, hvor der dyrkes forskellige slags grøntsager, krydderurter og frugt. Produkterne sælges fra øens gårdbutik, der ligger i øens hovedhus Skipperly.

På markerne dyrkes korn og græs, som foder til besætningen af frilands køer, grise, får og høns, der bl.a. omfatter Såne-får og Duroc-grise. Øen har et rigt dyreliv.

Kilde: Wikipedia

Artiklen er en del af temaet Husstandsmøller.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094