23948sdkhjf

FN skruer ned for vandet

FN-byen i København tager sin egen medicin. Et af de afgørende punkter i de forenede nationers i alt 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling er nummer seks "Rent vand og sanitet".

Og skal man gå foran med et godt eksempel, styrker det troværdigheden, hvis man selv kan fremvise gode vandregnskaber. Helst i FNs bygninger i hele verden.

En af de mere markante - og nyere af slagsen - er FN Byen i den københavnske bydel Nordhavn. Men selv om bygningen blev opført for kun fem år siden, viser en ny undersøgelse, at der allerede nu er væsentlige besparelsespotentialer.

Sparer 57 pct. på varmt vand
Faktisk viser undersøgelsen, og en før-og-nu-test, fortaget af armaturleverandøren FM Mattsson Mora Group, at FN Byen totalt kan spare 42 procent på vandforbruget og ikke færre end 57 procent på det varme vand.

Det betyder at der - ifølge virksomhedens publikationen "Water saving project UN City" - kan spares 165.766 kr. pr. år, hvis alle 400 vandhaner inklusiv brusere skiftes.

Derfor er alt nu, i princippet, klar til næste fase - at installere.

Endnu mangler grønt lys fra FN Byen, men når det højest sandsynligt bliver tændt, vil projektet, ifølge Claus Dennis, der er energirådgiver hos FM Mattsson Mora Group, komme i udbud.

- Men der vil blive kigget på den erfaring, FN Byen har med den nuværende entreprenør, som for dette område er Pantmann VVS. Produktet derimod vil med sikkerhed være fra FM Mattsson, siger Claus Dennis.

Inspiration til resten af verden
Vandspareprojektet i Nordhavnen er en opgave, som Martin Christensson, der er facility manager i FN Byen, brænder for.

- Vi vil være det bedst mulige og inspirere både FN-systemet og resten af Danmark. Hvis de cirka 1.300 medarbejdere, der har deres daglige gang her i København, står for en vandbesparelse på 42 procent, siden vi flyttede ind for fem år siden, og en besparelse på det varme vand på 57 procent, vil det være et flot eksempelprojekt, siger Martin Christensson.

- Målet er at spare vand uden at miste kvalitet. Og det mener jeg, vi har vist med de beregninger, vi har foretaget over en tre måneders periode, og som forhåbentlig betyder, at samtlige 400 vandhaner i FN Byen bliver skiftet, siger Claus Dennis, der gennem de sidste halvandet år har arbejdet tæt sammen med FN Byen om vandoptimering.

- Martin Christensson har udvalgt nogle områder, som vi har set nærmere på, herunder hvordan forbruget er og hvordan de ansattes "vandforbrug-adfærd" har været. Opgaven var at undersøge, om man kan spare noget, uden at gå på kompromis med komforten. Og jeg blev selv positivt overrasket over, hvor meget besparelsespotentialet er, siger Claus Dennis.

Store vandbesparelser
Bygningen har kostet op mod to mia. kroner og der er ikke holdt noget tilbage i bestræbelserne på at gøre den danske FN By så energisparende som muligt. Den har fået en platin-certificering på bæredygtighedsskalaen LEED.

Alligevel viste prøveperioden på tre måneder, at man alene i receptionen kan man spare 44 procent på vandet.

- Og især er det interessant, hvad vi sparer på det varme vand, fordi det koster energi at varme vand op fra koldt til varmt. Der er en rød tråd gennem besparelserne og i forsøgsperioden fandt vi ud af, at der var blevet brugt 4.500 liter vand, hvorimod vi i perioden med de vandbesparende tiltag kun brugte 2.000 liter vand. Det er en stor besparelse, siger Claus Dennis til Arkbyg.

Han tilføjer, at det er vigtigt at sige, at dette er et øjebliksbillede af, hvad man kan spare i FN Byen.

- I periode 1 brugte for eksempel Unicef 21.000 liter vand, mod 14.000 i periode 2, hvor vi havde sat ind med vandbesparende installationer, fortæller Claus Dennis.

Teknologi er hjælpende hånd
Op mod 1.500 mennesker (reelt cirka 1.300, fordi så mange konstant er på rejse, red.) arbejder dagligt i FN Byen, der rummer 400 vandhaner.

Martin Christensson er opsat på, at alle medarbejdere skal spare på vandet. Men han erkender også, at de daglige vaner med kaffebrygning og håndvask ikke vil flytte meget på vandforbruget. Derfor hilser facility manageren nye teknologiske muligheder velkomne.

Og paradoksalt nok er der allerede nu mulighed for at gennemføre markante vandbesparelser i den berømte havnebygning, selv om det altså kun er knap seks år siden, den blev indviet.

- Det er gået hurtigt i armatur- og vandteknogibranchen. Og FN Byen viser interesse. Man har nu valgt at spørge ind til at se mulighederne i det, vi kalder Water Management System - hvor alle armaturer er koblet på internettet og kan overvåges og fjernstyres. FN Byen skal nu have et tilbud på mulighederne i den digitale platform, fortæller Claus Dennis, der har holdt mange møder med Martin Christensson og andre eksperter i bygningsdrift om mulighederne for vandoptimering. Og alt tyder nu på, at der er ved at være hul igennem.

- Hos FN er vi stærkt interesserede i at gå foran. FNs Verdensmål er en stor ledetråd i disse år og er omdrejningspunkt for meget at det, vi arbejder med. Derfor er det vigtigt at vise et godt eksempel, hvor vi kan. Og et oplagt sted er at installere teknologi, der kan hjælpe med at nedbringe vandforbruget, siger Martin Christensson. ///

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141