23948sdkhjf

Nyt værktøj: Sådan måles kommunal CO2-udledning

Hvordan måler vi kommunal CO2-udledning? Og hvordan sammenligner vi kommunernes CO2-opgørelser?

De seneste år har Energistyrelsen udviklet på Energi- og CO2-regnskabet – et værktøj, hvor kommunerne årligt kan få opgjort deres drivhusgasudledning på en ensartet måde.

Lige nu eksisterer det online værktøj i en betaversion, og værktøjet udvikles efterhånden, som det bruges, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

For at sikre ejerskab og videreudvikling af Energi- og CO2-regnskabet er en række kommuner – rent faktisk 29 - nu gået ind i et samarbejde med Energistyrelsen, KL og foreningen Realdania om at få det fælles værktøj helt i mål med hjælp fra Energiforum Danmark og Gate 21.

- Energi- og CO2-regnskabet er vigtigt, fordi det giver alle kommuner – store som små - en enkel og omkostningseffektiv mulighed for årligt at opgøre drivhusgasudledninger og dermed få tal og fakta til kommunale klimaregnskaber. Og netop dét er ekstremt vigtigt, så kommunerne kan se, at de arbejder sig i den rigtige retning klimamæssigt, siger Poul Erik Lauridsen, direktør i Gate 21.

En anden fordel er, at det er en ensartet metode, der gør det lettere at gå sammen om løsninger på tværs af kommunegrænser og samtidig lære af hinandens erfaringer

Indflydelse mod lille årlig investering
Energi- og CO2-regnskabet er hidtil udviklet af Energistyrelsen i samarbejde med KL og Realdania. 

Energistyrelsen er fortsat formel ejer af værktøjet. De kommuner, der går ind i projektet, får direkte indflydelse gennem en arbejdsgruppe, som stiller forslag til, hvilke udfordringer, der skal fokuseres på. Det koster en kommune 15.000 kroner årligt at få adgang til værktøjet og dermed også at kunne deltage i at udvikle Energi- og CO2-regnskabet.

Realdania har netop godkendt en ny toårig bevilling, der foruden at yde et grundbidrag til udviklingen af værktøjet matcher de bidrag, kommunerne indbetaler i 2019 og 2020. Det er hensigten, at bevillingen skal accelerere udviklingen af værktøjet og styrke den kommunale forankring, så værktøjet efter en overgangsperiode kan overgå til kommunerne.

Fordele ved Energi- og CO2-regnskabet
Kommunernes årlige medfinansiering af værktøjet skal ses i lyset af, at mange kommuner allerede i dag udarbejder et årligt klima- og energiregnskab. Det kræver ofte mange ressourcer og kan være omkostningstungt især for mindre kommuner. Det betyder samtidig, at kommunernes lokale regnskaber ofte har forskellige datakilder og metoder.

- Med et fælles Energi- og CO2-regnskab kan kommunerne spare ressourcer – og ikke mindst måle, hvorvidt egen klimaindsats giver grønne tal i klimaregnskabet – også i forhold til nabokommunen. Samtidig kan vi sikre, at værktøjet kan tale direkte ind i internationale rapporteringsstandarder – som eksempelvis Global Covenant of Mayors, siger Lars Thygesen, formand for Energiforum Danmark.

Samarbejdet har været under opstart siden slutningen af 2018 og blev formelt igangsat ved et stiftende styregruppemøde den 30. april 2019.

Projektet løber foreløbig til udgangen af 2020, hvorefter ejerskabet af værktøjet efter planen vil overgå til kommunerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125