23948sdkhjf

USA vil gå efter firmaer bag Nord Stream 2

Virksomheder, der bidrager til ny gasledning fra Rusland til Tyskland, vil blive ramt af sanktioner, siger USA's energiminister. Danske firmaer er også i fare

Tirsdag blev den allerede komplicerede sag om den planlagte russiske gasledning til Europa, Nord Stream 2, endnu mere kompliceret.

Det skete, da USA's energiminister, Rick Perry, under et besøg i Ukraine sagde, at amerikanerne vil ramme virksomheder med sanktioner, hvis de deltager i arbejdet med Nord Stream 2.

- USA's senat vil vedtage en lov, som Repræsentanternes Hus vil godkende, og den vil blive sendt til præsidenten, og han vil underskrive den.

- Det betyder, at der vil komme sanktioner på Nord Stream 2, sagde Rick Perry.

USA er bange for, at Nord Stream 2 vil gøre Europa for afhængig af russisk gas.

Kreml reagerede prompte på energiministerens udmelding og kaldte truslen om sanktioner fra USA for konkurrenceforvridende.

- Det er uacceptabelt ikke bare for os, men også for mange lande i EU, sagde den russiske regerings talsmand, Dmitrij Peskov.

Danske virksomheder er også involveret i den igangværende nedlægning af de mange kilometer gasrør, som skal supplere den eksisterende Nord Stream-ledning fra Rusland til Tyskland.

Blandt andet har det esbjergensiske rederi Blue Water Shipping en større millionkontrakt i forbindelse med rørlægningen.

Blue Water Shipping ønsker ikke at kommentere den amerikanske udmelding, men i brancheorganisationen Dansk Industri er underdirektør Peter Thagesen bekymret.

- Vi er rigtigt kede af, at amerikanerne nu er gået solo og vil stramme sanktionerne mod Rusland uden at have koordineret i EU, siger han.

Ifølge Thagesen kan det få konsekvenser for mange europæiske virksomheder.

- Ofte er USA's sanktionsvåben brugt med et bevist røgslør, der skaber usikkerhed om, hvad man må og ikke må.

- Derfor er der mange virksomheder i Danmark, der vil fravælge at engagere sig i projektet, siger han.

Trods den amerikanske optrapning er der dog ingen grund til at tro, at gasledningen ikke bliver til noget, vurderer Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

- Men det kan blive dyrere, og det kan trække yderligere ud, siger han.

/ritzau/Reuters

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125