23948sdkhjf

Fra Donut til Dryp: Hundredevis af sensorer skal overvåge vandkredsløbet

Samfundet investerer hvert år milliarder i vedligehold, udskiftning og udbygning af vores infrastruktur til vand. Så selv få procents effektivisering vil resultere i samfundsøkonomiske gevinster på flere hundrede mio. kr. årligt.

Derudover er effektive drikke-, spilde- og regnvandssystemer essentielle for vores høje levestandard, da disse systemer sikrer høj folkesundhed, beskytter mod oversvømmelser og reducerer byernes belastning af det omgivende vandmiljø.

Aarhus Vand har sammen med Montem og InforMetics dannet firmaet Dryp.

- Vi er gået med i Dryp, fordi vi har en stor ekspertviden om drift og vedligehold i hele vandets kredsløb – fra regnen bliver til grundvand, til det rensede spildevand ledes ud i havet. De løsninger, vi udvikler i Dryp, vil komme både os selv og hele den danske vandsektor til gode, siger CEO i Aarhus Vand, Lars Schrøder.

Formålet med Dryp er at udbrede de løsninger, som udvikles i Donut-projektet støttet af Innovationsfonden og i samarbejde med Aalborg Universitet, VandCenter Syd og Aarhus Kommune.

Første produkt i Dryp
Dryp skal udvikle automatiserede, smarte sensorer i integrerede løsninger, som kan hjælpe vandselskaber med at danne overblik over vandets komplekse samspil med vandledning, kloakker og vandløb.

Løsningerne vil gøre det økonomisk muligt at overvåge hele vandkredsløbet proaktivt og i realtid med hundredvis af sensorer.

Den første løsning fra Dryp er allerede klar.

Der findes allerede i dag sensor-, hardware- og softwarekomponenter på markedet, men det nye er, at Dryp har udviklet en samlet løsning til vandbranchen, hvor Dryps egne IoT-basede sensorer nemt kan integreres og samstilles med andre datakilder, så vandkredsløbets komplekse interaktioner kan belyses.

Samstillingen af disse data vil gøre det muligt for vandbranchen at bruge avanceret data-processering og kunstig intelligens til at omsætte de store datamængder til brugbar og holistisk beslutningsstøtte for investeringer i vand-infrastrukturen.

- I udvikling af Dryps egne sensorer har vi stor fokus på at simplificere og automatisere håndtering af sensorerne helt fra installation, vedligeholdelse til anvendelsen af observationsdata for at bringe den samlede levetidsomkostning drastisk ned for den enkelte sensor. Dette giver vandbranchen mulighed for at sprede sensorer ud i en hidtil uset skala i vandkredsløbet og øge værdiskabelsen uden at øge omkostningen. Dette har vi blandt andet opnået gennem en fleksibel hardwarearkitektur, edge-processering og en effektiv dansk produktionskæde, siger partner i Montem, Christian Østergaard Laursen. 

Testet på 50 målere
Selskabssamarbejdet i Dryp skal bevirke, at teknologien kan spredes hurtigere til flere vandselskaber og give besparelser i millionklassen på deres vandinfrastruktur. Samtidig er det et effektivt redskab til at undgå for eksempel overdimensionering og overløb fra kloaksystemet.

Den første løsning fra Dryp er allerede testet på 50 vandmålere i Aarhus og Odense gennem det seneste halvandet år. 

- Og med positivt resultat, som har betydet, at løsningen er blevet CE-certificeret via akkrediterede tests hos Force Technology Danmark, oplyser Aarhus Vand.

Om Donut og Dryp
Målet med DONUT – Distributed ONline monitering of the Urban waTer cycle er at udvikle og kommercialisere end løsning, som omkostningseffektivt kan foretage målinger i vandkredsløbet. Disse data skal omsættes til viden, som vandselskaber og myndighed aktivt kan anvende i deres beslutninger.

Innovationsfonden har investeret 14,6 millioner kroner i projektet. Det samlede projektbudget er 23,6 millioner kroner.

Projektet blev startet op i april 2018 og løber over 3 år.

Deltagere i Donut: Aarhus Vand, VandCenter Syd, Aarhus Kommune, Center for Miljø og Energi, Aalborg Universitet og SMV’erne Montem og InforMetics.

Udløber af Donut er Dryp stiftet af Aarhus Vand, Montem og InforMetics.

Kilde: Innovationsfonden

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11