23948sdkhjf

Sollys, plastfolie og glasplader producerer varmen på Møn

Ved varmeværket i Lendemarke på Møn kunne virksomhederne Heliac og E.On i går indvie en helt ny type solvarmenanlæg.

Nemlig 144 solfangere fremstillet plastfolie og glasplader. En form for brændeglas med specialdesignet folie samler solens stråler og sender varmen ud til 250 lokale husstande. Solfangerne er 3,5 meter høje og roterer på en sokkel, så de hele tiden står vinkelret mod solen. Solvarmeanlægget forventes at producere omkring en fjerdedel af det lokale varmebehov, svarende til 8.900 MWh per år.

Selve varmeteknologien er udviklet af den nordsjællandske iværksættervirksomhed Heliac, der har arbejdet på at udvikle produktet siden 2014. Andre anlæg med såkaldt concentrated solar power (CSP) bruger spejle, hvorimod Heliacs folie kan masseproduceres og på længere sigt få udgiften til solanlæg ned.

- Vi har arbejdet på at udvikle og forfine solfangerteknologien i snart fem år og har de sidste tre år samarbejdet med E.On om at etablere vores første solfangeranlæg. At se det stå færdigt og producere bæredygtig varme til E.Ons varmekunder er virkelig stort for os, siger Henrik Pranov, adm. direktør i Heliac, som forventer, at de nye solfangere vil gøre solvarme billigere end både biomasse og de fossile alternativer.

Folien er udviklet sammen med Danapak Flexibles i Slagelse og er en udløber af en yoghurt-afvisende folie.

Globalt potentiale
De nye super-solfangere blev indviet under et åbent hus-arrangement på E.Ons varmeværk i Lendemarke, hvor lokalborgere og varmekunder blev inviteret med til fejringen.

- Det er et nyt kapitel i den grønne omstilling, vi i dag åbner. I modsætning til biomasse eller naturgas, som der typisk anvendes i varmeproduktionen, så har solvarme ingen afbrænding eller CO2-udslip. Og hvis solfangerne viser sig at fungere efter planen, så vil denne teknologi også kunne sælges i resten af verden, sagde Lars van Hauen, innovationsdirektør i E.On ved indvielsen.

Der er altså store forventninger til solfangerne – og ikke mindst til det fremtidige samarbejde med heliac. 

- Det er vores ambition at opstille flere solvarmeanlæg ved vores varmeværker. Og gerne i samarbejde med Heliac, der har vist sig at være en god samarbejdspartner selvom det er deres første projekt i så stor en skala, siger Lars van Hauen.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Som sagt så gjort: Aarsleff lægger halvanden milliard på toppen
Nordjysk elkedel-ekspert solgt til kapitalfond
Højeffektive elektroder skal optimere grøn brint
CO2-lagring: Energistyrelsen sender miljørapport i høring
Input fra testanlæg skal optimere vertikale solcellepaneler
Energistyrelsen vil invitere til markedsdialog om nye udbudsrammer
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11