23948sdkhjf

Gigant-udrulning af smarte elmålere nærmer sig sin afslutning

Snart har 1 million sjællandske forbrugere fjernaflæste elmålere i deres hjem

Med under en tiendedel af målerne tilbage at udskifte, bevæger Radius sig ind i den afsluttende fase af Nordeuropas største smart metering-projekt.

Og alt kører efter planen, skriver målerleverandøren Kamstrup i en pressemeddelelse.

- Det skyldes især den nøje planlægning, som var en del af udbuddet, og blandt andet indeholdt dedikeret tid til test af de mange systemintegrationer på tværs af forskellige IT-systemer, siger Steen Hansen, senior manager hos Radius. Og vurderingen er den samme hos Kamstrup, fortæller Henrik Mørck Mogensen, senior vice president:

- At få succes med et projekt i denne skala er en kompleks og krævende opgave, og vi er meget tilfredse med at se, hvor godt det lykkes. Tæt samarbejde og minutiøs planlægning har været nøgleord både for os og Radius.

Success med turnkey-tilgang
Da Radius i 2014 valgte at udbyde projektet som en turnkey-leverance, var det blandt andet netop af hensyn til den enorme logistikopgave, de vidste ville være afgørende for udrulningens succes. Og det har båret frugt: alle projektets vigtige milepæle er blevet overholdt – endda mere til, for hvor det fra starten var regnet ud, at der skulle sættes 1.500 målere op om dagen, udskiftes der på gode dage omkring 2.500 målere.

Projektets skala og foreløbige succes har medført stor interesse fra netselskaber verden over, som vil høre om Radius’ tilgang.

- I stedet for at specificere hvad vores måler- og kommunikationsløsning skulle kunne, fokuserede vi på helheden: de målerdata, vi skal bruge for at møde de krav, omverdenen stiller til os. Og Kamstrup leverer faktisk bedre, end vi har specificeret i vores kontrakt, siger Steen Hansen.

Nye muligheder med data
En helt konkret fordel – og mærkbar besparelse – med de nye målere er, at de indeholder en afbryder, så Radius kan fjernafbryde og -indkoble kunder i stedet for at sende personale ud.

Men med timeværdier fra de første 900.000 målere i hus er selskabet nu også påbegyndt arbejdet med at udnytte alle de data, de får hjem.

- De mange data giver os bedre kendskab til belastningen i vores lavspændingsnet, og så bliver vi bedre til at afsløre tyveri, håndtere fejl og vejlede kunderne i tilfælde af afbrydelser, så vi hurtigere kan fejlfinde, fortæller Steen Hansen.

Samtidig åbner flere data for et stort effektiviseringspotentiale i en tid, hvor elbiler på vejene og solceller på tagene stiller nye krav til distributionsselskaber. Og så giver de nye muligheder for forbrugerrettede tiltag, der kan bidrage til at jævne forbruget mere ud, hvilket kan betyde store fordele for Radius i forhold til fremtidige investeringer i elnettet.

- Vi slipper for at investere i forstærkninger af nettet og kan måske udskyde nogle investeringer. Det giver en helt ny spilleplade, siger Steen Hansen.

En betragtning, som Henrik Mørck Mogensen er enig i:

- Vi ser et kæmpe potentiale, både for det enkelte netselskab og for samfundet som helhed, i brugen af målerdata. I stedet for bare at udbygge og forstærke elnettet kan vi udnytte den eksisterende kapacitet bedre, hvis vi ved mere om, hvad der foregår i kablerne, siger han.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126