23948sdkhjf

Genvindingens vinde blæser mildt over Biofos

- Spildevand er ikke spild men en værdifuld ressource.

Den holdning er der efterhånden generel enighed om i den danske spildevandssektor. Og renseanlæggene går vilde veje for at genvinde, så meget af spildevandet som muligt og dermed også det slam, man står tilbage med. Der bliver blandt andet høstet både fosfor og biokoks. Renset spildevand bruges til røggasrensning eller som gødet vand i landbruget.

Det er også en bølge som Biofos er sprunget med på og genvindingens vinde blæser mildt over selskabet, der har kastet sig over tre forskellige genvindings-projekter.

Fra flyveaske til jern, alu og fosfor
Biofos har siden begyndelsen af 70’erne brændt spildevandsslam på Renseanlæg Lynetten og Renseanlæg Avedøre, og asken er lagt i egne depoter. Det vurderes at der ligger 170.00 tons fosforholdig aske i deponierne – og at der hvert år kommer 7.000 tons mere til.

- Det kan man kalde at være fremsynet, for nu har vi en kæmpe fosforbank liggende på vores matrikler, hvor af det meste indeholder 9 pct. fosfor. Det ser vi frem til at høste de kommende år, siger Søren Heegaard, økonomidirektør i Biofos.

Biofos har nemlig sendt en meget lille del af den deponerede aske, nemlig 10 ton, til det svenske selskab EasyMining, som har brugt det til forsøg med genvinding af fosfor, jern og aluminium.

Asken indeholder helt op til 9 pct. fosfor og testen viste af mindst 90 pct. af fosforen kan genvindes og bruges til produktion af gødning. Faktisk indeholder Biofos’ asken nok til at dække cirka 10 pct. af Danmarks behov for fosfor i landbruget.

Grundet den succesfulde test har Biofos og EasyMining underskrevet et Memorandum of Understanding, hvor man i et langsigtet samarbejde vil øge anvendelsen af flyveaske.

- Aftalen betyder, at begge parter forpligter sig til at undersøge de nærmere vilkår for, at EasyMining med deres Ash2Phos-teknologi kan aftage 20.000 ton aske i 20 år fra Biofos’ askeproduktion og askedepoter til genvinding af fosfor, siger Søren Heegaard, 

Det er ikke kun fosfor, der skal genvindes. Også jern og aluminium kan og skal hives ud af flyveasken på en nyanlagt fabrik i Sverige. På den måde kan Biofos kan få dækket 25 pct. af eget forbrug af jernklorid med jern fra egen flyveaske.

Jernklorid tilsættes i renseprocessen for at undgå ukontrollerede udfældninger af fosfor.

Næste skridt: Materiale til betonfliser
Efter der er hevet jern, aluminium og fosfor ud af flyveasken, er der stadig et mindre biprodukt tilbage.

Det kan med fordel anvendes som fyldmateriale i betonfliser. Derfor har Biofos indgået et samarbejde med fliseproducenten IBF. Her har man testet belægningsfliser, der indeholder en lille del aske fra Biofos.

Resultatet af den test er ganske klart:

- Fliserne bliver ikke svagere, og de optager ikke mere vand. Det kræver heller ikke justering af produktionsudstyr.

IBF har da også allerede produceret et parti biofliser, som er lagt på den nyopførte genbrugsplads i Glostrup.

6.000 ton kvælstof
Sidste men ikke mindst bringer Biofos kvælstof i spil. Spildevandet bringer nemlig godt 6.000 ton kvælstof i form af urinstof med sig.

Urinstoffet skal helst fjernes i renseprocessen, hvilket i dag sker i åbne bassiner, hvor bakterierne nedbryder urinstoffet til kvælstofgas, som bobler op og frigives til atmosfæren.

- Vi er begyndt at undersøge de tekniske muligheder for at genvinde kvælstoffet i stedet. Det kan samtidig føre til store energibesparelser, fordi bakteriologisk rensning kræver at der pumpes store mængder af luft ud i bassinerne, lyder det fra selskabet.

Kvælstof udgør som fosfor en vigtig komponent i gødning.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095