23948sdkhjf

Biofos renser grundigere end nødvendigt

Samtidig sælges der langt mere energi, end der købes.

Når hovedstadsområdets cirka 1,2 millioner borgere tager bad, trækker ud i toilettet eller skyller grøntsager i køkkenvasken, bliver deres spildevand nogle dage senere ledt ud i Køge Bugt eller Øresund.

Heldigvis har det været en tur forbi Biofos, hvor det både renses mekanisk, biologisk og kemisk. Og det gør selskabet langt mere grundigt, end der er behov for.

Nye tal fra Biofos’ årsberetning viser nemlig, at hovedstadsområdets 104 millioner NM3 spildevand i 2018 blev renset væsentligt bedre, end de gældende krav lægger op til.

- Vi har valgt at rense vandet ekstra godt, fordi det styrker balancen mellem økonomi, miljøhensyn og livskvalitet. Godt havmiljø og badevand har jo stor betydning for os alle – både sommer og vinter, siger administrerende direktør, John Buur Christiansen.

Skærpet fokus
At Biofos på sine tre renseanlæg Lynetten, Avedøre og ved Damhusåen er lykkedes så fornemt med oprensningen af spildevand skyldes ikke, at der er postet millioner af kroner i nye anlæg, teknologier eller processer.

Snarere tvært imod.

- Det er ikke fordi vi har indført nye teknologier til spildevandsrensning. Forklaringen ligger nok i at i Biofos’ strategi har vi en række fokusområder. Under fokusområdet ” Miljø, Klima og forsyningssikkerhed har vi opstillet en række målsætninger som vi har sat KPI på. Det er blandt andet på rensekvalitet hvor vi har interne målsætninger om at ”rense spildevandet bedre end kravene i udledningstilladelserne, fortæller kommunikationschef hos Biofos, Stig Dalum og uddyber:

- Det betyder naturligvis at vi har vi løbende fokus og afrapportering på optimereringer, eksempelvis styringsmæssige tiltag, i driften af vores tre renseanlæg for at fastholde og forbedre afløbskvaliteten.

Resultatet af det skærpede fokus betyder, at Biofos i 2018 har målt det gennemsnitlige indhold af total N (kvælstof) i spildevandet på de tre renseanlæg til kun 4,2 mg/l., hvor kravet er lig med eller mindre end 8,0 mg/l. Også bakteriologisk set var vandkvaliteten særdeles god. Her var gennemsnittet 2,6 mg/l., mens kravet er lig med eller under 15 mg/l.

Energiproduktionen vokser
Det er ikke bare på renseområdet at Biofos har sit fokus. Selskabet har også haft held med at omdanne de tre renseanlæg til energifabrikker.

- Vi producerer og sælger godt halvanden gang mere energi end vi indkøber, lyder det fra selskabet.

Det foregår blandt andet ved at bioforgasse organisk stof fra køkkenafløb og wc-skyl, som indeholder store mængder af energi. Den sendes derefter til forbrugerne i form af fjernvarme, el og bio-naturgas.

I 2018 forbedrede BIOFOS energibalancen med cirka seks procentpoint – samlet set betyder det at selskabet solgte 88.614 MWh energi mod et indkøb af 58.726 MWh.

Mere specifikt solgte selskabet 6.027 MWh el og samt 37.330 MWh fjernvarme mod de indkøbte 51.194 MWh el og 6.070 MWh fjernvarme.

Derudover blev der også solgt 7.564.864 NM3 biogas og købt 46.791 liter fyringsolie og 100.912 NM3 naturgas.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125