23948sdkhjf

30 festivaler og markedspladser ses efter i el-installationerne

Før der kan synges med på danske og udenlandske hits på sommerens festivaler eller der kan køres i karrusel og radiobiler på landets mange markedspladser, er der lige et par ting, der skal være helt på plads.

Nemlig de midlertidige elinstallationer.

Derfor tager Sikkerhedsstyrelsen på Danmarks-turné for at sikre, at installationerne er lovlige og lever op til sikkerhedskravene.

- Ofte kommer der rigtig mange mennesker igennem netop pladser som disse. Det gør det endnu vigtigere, at der er styr på elsikkerheden. Blandt andet skal fejlstrømsafbryderne, som også bliver kaldt RCD’er eller HPFI-afbrydere, virke, og der må ikke være kabler og materiel med skader, som giver risiko for elektrisk stød, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Søren Assenholt Muff.

Før det hele går løs
Styrelsen har besluttet sig at lægge vejen forbi 30 vilkårlige markedspladser og festivaler. Besøgene lægges udmiddelbart inden arrangementerne går i gang, og der vil blive tjekket op på både fejlstrømsafbrydere og dele af de midlertidige installationer.

Derudover bliver der tjekket, om arbejdet med de faste midlertidige installationer er udført af en autoriseret elinstallatørvirksomhed.

- Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at sikkerheden er i orden. Når man afholder begivenheder med mange mennesker, så skal der være styr på, at ingen kan komme til skade, siger Søren Assensholt Muff.

Tilsynet foregår uvarslet. Det betyder, at den enkelte festival eller markedsplads ikke får besked om tilsynet på forhånd. 

Første besøg er overstået
Sikkerhedsstyrelsen kan altså af åbenlyse årsager ikke oplyse hvilke festivaler og markedspladser, der vil få besøg i løbet af sommeren.

Første besøg er dog overstået, fortæller Nina Andreasen hos Sikkerhedsstyrelsen.

Det bød på fejl i forbindelse med kabler, der lå oven på jorden og over køreveje. Samtidig var der brugsgenstande i KL. 1-udførsel, der var tilsluttet via Schuko-stikpropper, hvorfor der ikke bliver overført jordforbindelse. Ydermere var der opsat lamper samlet med frithængende kronemuffer og ikke korrekt ledningsmateriel for midlertidige installationer, hvilket giver risiko for elektrisk stød, hvis nogen kommer til at røre kronemufferne.

Det var ikke uventede fejl og mangler. Det er nemlig sammen med problemer med tavler og tilhørende materiel de typiske udfordringer med midlertidige installationer.

- Vi har indtil videre været et enkelt sted. Vi vurderer, at vi vil se de samme ting andre steder og måske også problemer med tavler og tilhørende materiel – men det kan vi af gode grunde ikke udtale os om endnu, siger hun.

Strakspåbud
Når Sikkerhedsstyrelsen finder fejl og mangler ved de midlertidige installationerm kan der ske to ting.

- Hvis vi vurderer, at der er overhængende og akut risiko ved en bestemt fejl på den midlertidige installation, giver vi et strakspåbud. Det betyder, at festivalen eller markedspladsen skal rette op på det med det samme, siger Nina Andreasen og tilføjer:

- Er der tale om mindre farlige fejl, får festivalen eller markedspladsen vejledning om, hvordan de kan rette op, så de følger reglerne.

Faktaboks: 5 gode råd

Når du tilslutter elektriske apparater, ledninger og lignende i midlertidige installationer, for eksempel på et marked, en festival, i et tivoli eller ved en byfest, er det vigtigt, at du følger de 5 gode råd. Det kan være livsfarligt hvis du bruger defekte ledninger og defekte elapparater. 

  1. Brug ledninger med jordforbindelse og sørg for, at jordforbindelsen overføres til stikproppen og det elektriske apparat
  2. Stikprop og stikkontakt skal passe sammen
  3. Brug kun stik og forlængerled og aldrig fritsiddende samlemuffer, når du tilslutter dine elapparater
  4. Se efter, at dine ledninger og apparater er uden skader og ikke lider overlast
  5. Tjek, at den eltavle, du får strøm fra, er beskyttet af en fejlstrømsafbryder

 Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125