23948sdkhjf

Baltikum-træ giver radioaktiv aske på fjernvarmeværkerne

Bioaske fra danske fjernvarmeværker kan rumme det radioaktive stof Cæsium-137. Det skyldes, at man anvender træ fra bl.a. Baltikum, der er ramt af nedfald fra ulykken på atomkraftværket i Tjernobyl i Ukraine i 1986. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Ved afbrænding koncentreres det radioaktive stof i asken, og det kan betyde at asken skal håndteres som radioaktivt materiale i henhold til strålebeskyttelsesloven. Det kom bag på organisationen Dansk Fjernvarme, da resultaterne af undersøgelser fra 10 værker forelå sidste år. Nye undersøgelser er derfor i gang.

Blandt de fjernvarmeværker, der anvender flis fra Baltikum, er Halsnæs Forsyning. Her håndteres årligt omkring 30.000 ton flis, der giver ca. 800 ton aske.

- Halsnæs Forsyning er godt bekendt med risikoen for indholdet af Cæsium-137. Vi er i tæt dialog med vores brancheorganisation. Vi har ikke foretaget målinger af vores aske, da det endnu ikke er klarlagt i dialogen mellem parterne, hvordan vi skal forholde os til sagen, siger vand- og varmechef ved Halsnæs Forsyning Mikkel Nielsen.

Af Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse fremgår det, at der er klare regler for, hvordan bioaske skal håndteres, og hvem der har ansvaret. Det enkelte fjernvarmeværk har pligt til at kende til askens indhold af radioaktive stoffer.

- Ingen ønsker at udsætte hverken medarbejdere eller andre for nogen som helst risiko. Af en ny rapport, som næsten er færdig, fremgår det, at der ingen som helst risiko er for nogen, og det er vi utrolig glade for, siger Kim Behnke, vicedirektør i Dansk Fjernvarme til Frederiksborg Amtsavis.

Da koncentrationen af radioaktivitet i asken er så lille, vil fjernvarmeværkerne forsøge at få en gruppefritagelse fra lovgivningen om radioaktive stoffer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078