23948sdkhjf

Vattenfall tester saltlager i stor skala

Vattenfall vil sammen med den svenske virksomhed SaltX Technology teste om vind- og solenergi kan lagres i salt.

SaltX har udviklet en patenteret teknik, der på forsøgsbasis har vist sig at kunne lagre op til ti gange mere varme og over længere tid end vand.

Nu skal teknikken testes i industriel skala i et pilotprojekt ved det kulfyrede kraftvarmeværk Reuter i Berlin.

Pilotanlægget har en lagringskapacitet på 10 MWh og blev indviet officielt torsdag.

- I løbet af de kommende måneder vil vi indsamle data for at få svar på om og i så fald hvordan denne type anlæg kan anvendes i vores virksomhed. Nogle af de spørgsmål vi skal have svar på er, hvor store mængder salt, der kræves; hvordan salten reagerer i en lagringsituation og hvordan processen kan styres, siger Markus Witt, ansvarlig for projektet ved Vattenfall Wärme Berlin AG.

Teknologien, der er udviklet af svenske SaltX, er baseret på salt dækket af et lag nano-partikler. Det medfører, at saltbatteriet kan oplades flere tusind gange, og at energien kan lagres i uger eller måneder uden tab.

- Vi ser, at energisektoren ændrer sig radikalt og behovet for energilagring har vokset sig meget stort, meget hurtigt. Nu er vi ivrige efter af få kommercialiseret energilagringsløsningen så hurtigt som muligt, siger Harald Bauer, VD hos SaltX Technology.

Evaluering af prøvedrift
Pilotanlægget i Berlin skal være i prøvedrift hen til slutningen af sommeren.

Derefter skal der evalueres på resultaterne, som kan præsenteres sidste på året.

Pilotanlægget er en del af den langsigtede ombygning af Reuter, der i øjeblikket fyrer på kul. I løbet af 2019 vil Vattenfall tage sit Power-to-heat-anlæg i Berlin i brug og i 2020 tages den kulfyrede del af Reuter ud af drift.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11