23948sdkhjf

Dansk Energi: Tilsynets benchmarkingmodel dumper

Forsyningstilsynet har truffet afgørelser om at sænke indtægtsrammerne for en række økonomisk regulerede elnetselskaber. Afgørelserne sker på baggrund af en ny egenudviklet model til at benchmarke selskabernes effektivitet, men som desværre ikke er er i mål, skriver Dansk Energi på sin hjemmeside. 

Hvem og hvor meget

Du kan se listen over hvilke elnetselskaber, der skal effektivisere, og hvor meget, her:

Så meget skal elnetselskaberne effektivisere for

- Benchmarkmodeller skal være robuste, og de skal med rimelighed kunne sammenligne de regulerede selskaber, der benchmarkes, og det er desværre ikke tilfældet med Forsyningstilsynets model, siger viceadm. direktør Anders Stouge.

Han er derfor ærgerlig over Forsyningstilsynets model og påpeger en række årsager til, at den ikke er i stand til sammenligne effektiviteten for de forskellige typer af netselskaber i branchen.

  • Modellen har en markant strukturel skævhed, som gør, at den ikke kan sammenligne netselskaber med forskellig opgaveportefølje. Eksempelvis falder netselskaber med net på alle spændingsniveauer generelt dårligt ud i benchmarkmodellen.
  • Den ’front’ af de mest effektive netselskaber, som alle øvrige netselskaber måles op imod i modellen, er ikke repræsentativ for de øvrige selskaber, da front-selskaberne alene repræsenterer to procent af de danske elkunder. Det er ikke holdbart og ikke forsvarligt, at selskaber, der repræsenterer 98 procent af elkunderne, på den måde skal rette sig ind efter et så lille udsnit af de danske netselskaber.
  • Laver man et regneeksempel, hvor man eksempelvis opdeler et selskab som Cerius i to selskaber og intet andet gør, så falder modellens beregnede effektiviseringspotentiale med hele 33 procent. Det viser, at modellen ikke er robust, som lovgivningen ellers kræver.
  • Modellen overestimerer effektiviseringspotentialet, der samlet beregnes til 833 mio. kr. i hele sektoren. Det svarer til 16,4 procent af branchens samlede totalomkostninger og er 56 procent højere end konsulenthuset McKinsey & Co. estimerede i regeringens nylige forsyningsstrategi.

- Det er meget uheldigt for de enkelte selskaber, at de først her et godt stykke inde i 2019 får at vide om, og hvor meget, deres indtægtsramme skal reduceres med, siger Anders Stouge.

Fremadrettet risikerer modellens skæve sparekrav at bringe en afgørende opgave for netselskaberne med at facilitere et Danmark på el, i fare.   

- Det danske elnet udgør en vigtig brik i den grønne omstilling og i elektrificeringen af Danmark. Elnetselskaberne vil også gerne fremover kunne levere el med en kvalitet i europæisk topklasse og til en lav pris. Det kræver, at de kan varetage en stor opgave med at foretage de nødvendige investeringer i og opgraderinger af nettet samtidig med, at de udvikler sig til digitale netværk, der giver den enkelte dansker mulighed for at deltage i den grønne omstilling. Det er derfor meget vigtigt, at reguleringen udgør en robust ramme for denne udvikling, siger Anders Stouge.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125