23948sdkhjf

Dom i retssag får stor betydning for små kraftvarmeværker

Store økonomiske vanskeligheder for en række små kraftvarmeværker vil muligvis følge i kølvandet på en netop afsluttet retssag om aftagepligt.
Vestre Landsret har netop stadfæstet en dom, hvor en vestjysk forbruger ikke er forpligtet til at aftage varme fra det lokale kraftvarmeværk, skriver Ritzau ifølge Århus Stiftstidende.

Dommen kan meget vel betyde økonomisk ruin for de små lokale kraftvarmeværker og de forbrugere, der ikke har andre muligheder.

Sagen om aftagepligt
Den aktuelle sag drejer sig om landsbyen Ådum ved Tarm, hvor et af Danmarks yngste og mindste barmarksværker med 109 tilsluttede forbruger har hjemme.

Den pågældende forbruger købte en ejendom i området i 2002 og af slutsedlen fremgik det, at hun var tilsluttet kraftvarmeværket. Hun blev midlertid træt af de høje varmeregninger og opsagde i 2008 aftalen med værket.

Værket mente dog, at hun var andelshaver og dermed forpligtet til at betale en forholdsmæssig andel af værkets gæld. Derudover skulle hun ifølge værket være bundet af en 20 års aftagerforpligtelse. Det fremgår af værkets vedtægter.

Vestre Landsret stadfæster dom
Ifølge stadfæstelsen af dommen i retssagen i Vestre Landsret påhviler aftagerpligten ejendommen, men da der ikke er tinglyst en uopsigelighed eller en forpligtelse til at være andelshaver, kan forbrugeren ikke være bundet af værkets vedtægter.

Dermed er hun ikke forpligtet til at dække en forholdsmæssig andel af værkets gæld, ej heller forpligtet til at aftage varme fra værket.

Landsretten medgiver, at værket har krav på en rimelig opsigelsesfrist og sætter den til 18 måneder, hvorefter forbrugeren kan installere det varmeanlæg, hun måtte ønske.

Ny mulighed for utilfredse forbrugere
Problemet i Ådum ved Tarm og for mange andre små kraftvarmeværker er, at man ikke har tinglyst aftagerpligten eller medejerskabet på hver enkelt af de tilsluttede ejendomme.

Det betyder, at utilfredse forbrugere frit kan fravælge at aftage varme og el fra de små lokale kraftvarmeværker.


Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11