23948sdkhjf

Europæiske havmølleparker skaber vækst også i Danmark

Europæisk omstilling fra sort til grøn energi griber dybere ind i den jyske erhvervsstruktur, end man tror, lyder det fra Dong-direktør Anders Eldrup.
Den europæiske elsektor er i fuld gang med en gigantisk omstilling fra sort til grøn produktion, og det skaber masser af vækst og arbejdspladser både i den danske energibranche og blandt underleverandører ikke mindst i Jylland.

To ud af tre ordrer til danske underleverandører
Dong Energy satser benhårdt på havmølleparker, og det giver ordrer til vindmølleproducenter som Siemens Wind Power i Brande og Vestas i Randers samt til en stribe af underleverandører inden for fundamenter, kabler, transformere, styringselektronik, skibe osv. På Anholt Havmøllepark, der bliver Danmarks hidtil største offshore-park og koster over 10 mia. kr., går cirka to ud af tre ordrer til danske underleverandører.

- I vores britiske havmølleparker er andelen af danske subcontractors den samme. Den grønne omstilling griber dybere ind i den jyske erhvervsstruktur, end man tror, siger adm. dir. Anders Eldrup fra Dong Energy til Nyhedsbladet Dansk Energi.

Og der skulle være mere arbejde at hente.

Kilde til inspiration
I Danmark har der været arbejdet med industrielle havmølleparker i omkring ti år, og det har givet et forspring på verdensmarkedet.

Men nu begynder de store europæiske nationer at røre på sig. Alene i Storbritannien har Dong opført 1.000 MW havvindmøller, og i Tyskland har man fået den første opgave på Borkum Riffgrund i Nordsøen, mens franskmændene har varslet en massiv satsning fra nul til 6.000 MW på få år.

- Fra at være en dansk ’særhed’, så ser vi nu, at de tre store europæiske lande massivt investerer i det her, siger Anders Eldrup og nævner, at også USA, Sydkorea, Kina og Taiwan viser stigende interesse.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109