23948sdkhjf

Vindmøllestøj: Helbredsundersøgelsens sidste konklusioner er klar

Det flerårige danske forskningsprojekt om mulige sammenhænge mellem støj fra vindmøller og helbredseffekter er nu afsluttet.

Tilfreds vindmølleindustri

- Det er positivt, at der nu er sat punktum i denne langvarige og grundige undersøgelse. Det har både borgere, kommunalpolitikere og vindmølleopstillere ventet længe på, og det samlede billede fra undersøgelsen er, at der ikke findes en klar sammenhæng, hvilket er positivt. Dermed har undersøgelsen som helhed levet op til det politiske ønske nemlig at sikre mere viden, der kan være med til at fjerne den bekymring, som nogle måtte have haft, siger Henrik Vinther, direktør for Danmarks Vindmølleforening.

Undersøgelsen er den første af sin art i Danmark og er lavet ud fra registerdata, hvor forskerne har beregnet den indendørs og udendørs støj i en række boliger, der ligger i forskellig afstand til en vindmølle. Forskerne har så sammenholdt den beregnede støj i boligen med data om forskellige helbredsudfald blandt beboerne.

På den måde har forskerne undersøgt om personer, der er udsat for støj fra vindmøller, har højere risiko for henholdsvis blodprop i hjertet, slagtilfælde, forhøjet blodtryk, diabetes, depression, søvnforstyrrelser og negative fødselsudfald i graviditeten.

Sidste år kom delresultaterne for blodtryk og fødselsvægt, vindmøllestøj og diabetes og hjertekarlidelser. 

Nu har forskergruppen fuldendt undersøgelsen med konklusionerne for depression og søvnforstyrrelser.

Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse

Konklusionen på depression og søvnforstyrrelser
Studiet ”Impact of long-term exposure to wind turbine noise on redemption of sleep medication and antidepressants: a nationwide cohort study” er udført af forskere ved Kræftens Bekæmpelse og er den sjette delundersøgelse i den større undersøgelse af vindmøllestøj.

Undersøgelsens resultater og konklusioner lyder: 

- For gruppen af deltagere, der gennem 5 år var udsat for en gennemsnitlig natlig vindmøllestøj på over 42 dB(A) var der indikationer på en sammenhæng med øget risiko for indløsning af recepter på sovemedicin og antidepressiva sammenholdt med gruppen, der var udsat for vindmøllestøj under 24 dB(A). For udsættelse for indendørs lavfrekvent fandtes ingen sammenhæng med øget risiko.

- I analyserne, hvor forskerne undersøgte, om sammenhængen med indløsning af recepter var forskellig afhængig af alder, viste resultaterne for deltagerne over 65 år en sammenhæng mellem høje niveauer af udendørs natlig vindmøllestøj og øget risiko for indløsning af recepter på sovemedicin og antidepressiva. For deltagere under 65 år var der ingen sammenhæng.

Forfatterne konkluderer, at de fandt indikationer på en sammenhæng mellem høje niveauer af udendørs natlig vindmøllestøj og øget risiko for førstegangsindløsning af recepter på sovemedicin og antidepressiva. Sammenhængen var stærkest blandt de ældre. Der fandtes ingen konsistente sammenhænge for indendørs natlig lavfrekvent vindmøllestøj.

Da det er den første undersøgelse af sin art, og der i mange af grupperne kun er få deltagere, er det ønskeligt, at resultaterne reproduceres i undersøgelser fra andre forskergrupper, fremgår det af et notat, der er offentliggjort i forbindelse med undersøgelsen.

Konklusionen er...
Overordnet set kan resultaterne af den samlede undersøgelse sammenfattes sådan:

  • Der blev ikke fundet afgørende bevis for en sammenhæng mellem korttids- og langtidsudsættelse for vindmøllestøj og opståen af blodprop i hjertet og slagtilfælde.
  • Undersøgelsens resultater støtter ikke en sammenhæng mellem langtidsudsættelse for vindmøllestøj og nyopstået diabetes eller mellem udsættelse for vindmøllestøj under graviditeten og negative fødselsudfald.
  • For førstegangsindløsning af recepter på sovemedicin og antidepressiv medicin fandt forskerne en sammenhæng med høje niveauer af udendørs vindmøllestøj blandt ældre over 65 år og svage indikationer på tilsvarende fund for førstegangsindløsning af recepter på medicin til behandling af forhøjet blodtryk.

I undersøgelsen indgår generelt få sygdomstilfælde/graviditeter blandt de grupper, som er udsat for de højeste støjniveauer, hvorfor forskerne efterspørger, at resultaterne reproduceres af andre forskere.

Fakta om undersøgelsen

Den store helbredsundersøgelse har indsamlet data fra over 500.000 husstande i perioden 1983 til 2013.

Det drejer sig om den undersøgelse, Kræftens Bekæmpelse udfører på vegne af tre ministerier, og som blev igangsat primo 2014.

For de 553.000 danske boliger, der indgik i undersøgelsen, blev der time for time for hver bolig beregnet støjen fra alle vindmøller inden for en radius på 6 km.

Studiet inkluderede 614.731 personer i alderen 25-84 år.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14