23948sdkhjf

Transformerplatform og søkabler med i udbud af kæmpe havmøllepark

Forligskredsen bag Energiaftalen af 29. juni 2018 har netop truffet en række beslutninger om Danmarks kommende havvindpark Thor, der skal placeres ud for Thorsminde i Vestjylland.

Thor skal i lighed med tidligere havvindudbud i Danmark udbydes på baggrund af udbud med forhandling. I udbud med forhandling har deltagere kunnet præge udbudsbetingelserne, så der eksempelvis sikres den bedst mulige deling af risiko, som har været med til at sikre lavere budpriser over tid i de danske havvindudbud.

For yderligere at skubbe til denne udvikling har forligskredsen besluttet en række nye tiltag i forbindelse med udbuddet af Thor.

  • Thor skal have en effekt på minimum 800 MW, men udbydes med fleksibilitet på parkstørrelse så vinderen af udbuddet har mulighed for at etablere op til 1000 MW i alt
  • Ilandføringsforbindelsen til fastlandet konkurrenceudsættes og vil indgå som en del af udbuddet.

Tidligere har Energinet stået for etablering og drift af transformerplatform og søkabler og finansieret omkostningerne over tarifferne. Denne opgave lægges nu over til vinderen som en del af det samlede projekt. Jf. energiaftalen finansieres ilandføringen via finansloven.

Energinet skal dog fortsat stå for etablering og drift at nettilslutningen på land fra den kystnære station til transmissionsnettet.

Vinderen af udbuddet skal betale Energinets omkostninger til etablering af nettilslutningen. Dette er med forbehold for godkendelse af Europa-Kommissionen.

Dansk Energi : Godt nyt
Hos Dansk Energi er branchecehf Kristine van het Erve Grunnet glad for udmeldingen om udbuds-ændringerne. Det fremgår af en nyhed på Dansk Energis hjemmeside.

- Prisen for at bygge en vindmøllepark på havet er raslet ned i de seneste år, og grøn energi er i dag billigere end sort. Derfor er det en rigtig god nyhed, at politikerne nu vil lade elforbindelsen fra havvindmøllerne og ind til land indgå som en del af udbuddet, siger hun og tilføjer: 

- Når elforbindelsen mellem havvindmøllepark og land på den måde bliver konkurrenceudsat, bliver vindenergien endnu billigere, og forskellen mellem den dyre sorte energi og den billige grønne bliver endnu større. Det er en god nyhed for den grønne omstilling og for klimaet.

Thor skal efter planen stå klar i 2024-27 og kommer til at ligge i Nordsøen minimum 20 km ud for Nissum Fjord og byen Thorsminde. Kapaciteten bliver på mindst 800 MW - og muligvis helt op til 1000 MW.

Yderligere oplysninger om udbuddet vil fremgå af den vejledende udbudsbekendtgørelse som forventes klar medio 2019.

Artiklen er en del af temaet Thor Havmøllepark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.916