23948sdkhjf

Strengere straffe til mærke-fuskere

Efter det for nylig blev afsløret at 5 ud af 11 undersøgte luft-til-luft varmepumper uretmæssigt havde smykket sig med energimærke A, kræver Det Økologiske Råd nu strengere straffe til fuskerne.
- Det er afgørende for tilliden til energimærkningsordningen, at reglerne bliver effektivt håndhævet, og at det ikke kan betale sig at fuske. Det kan det desværre i dag, siger Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Myndigheder for flinke og langmodige
Flere undersøgelser har vist at et forholdsvist stort antal produkter ikke overholder lovkravene. Blandt andet viste en test sidste år, at 6 ud af 15 lavenergipærer ikke levede op til de holdbarhedskrav, der kræves for at produktet er lovligt i EU. De ansvarlige virksomheder blev ikke draget til ansvar.

- Myndighederne er for flinke og langmodige overfor disse virksomheder. Når en virksomhed sælger et ineffektivt D-mærket apparat som et A-mærket, er der ikke bare tale om en fejl, der skal rettes. Der er tale om en lovovertrædelse, der skal straffes, siger Jeppe Juul.

Mærkningsordning undergraves
De såkaldte ecodesign-krav, hvor der sættes minimumsstandarder for produkter, og så den kendte energimærkningsordning er begge to værktøjer EU bruger for at forbedre energieffektiviteten i produkter og minimere CO2-udledningen.

”Når reglerne ikke bliver effektivt håndhævet, og de virksomheder der svindler ikke bliver retsforfulgt, skaber man en situation hvor det kan betale sig at svindle. De virksomheder der følger reglerne mister markedsandele til fuskerne. I praksis betyder det, at man som forbruger ikke nødvendigvis kan stole på energimærkerne og dermed undergraves hele mærkningsordningen, der ellers er et af de væsentligste redskaber til mere energieffektive produkter og et lavere CO2-udslip”, siger Jeppe Juul.

Det Økologiske Råd arbejder løbende for skrappe krav til produkters energieffektivitet og for en effektiv håndhævelse af kravene.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078