23948sdkhjf

Dansk Fjernvarme: Omfordeling af afgiftsbyrden ikke hensigtsmæssig

Fra den 1. juli får finansloven større betydning for fjernvarmeforbrugerne. Fra den dag er de nye afgiftssatser på kraftvarme nemlig gældende.
En af de ting, Danmark er rigtig god til, er at udnytte energien effektivt. I alle landets store byer udnytter man overskudsvarmen fra de store kraftvarmeværkers elproduktion, så folk kan få varme i radiatorerne og varmt vand i hanerne, uden der skal brændes yderligere olie, kul, naturgas eller biomasse af. Det er den effektivitet, der nu bliver ekstra afgiftsbelagt som en følge af finansloven, skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

- Man straffer nu kraftvarmefordelen. Altså den fordel vi har ved at udnytte brændslet dobbelt. Det er et helt forkert skridt væk fra det klimavenlige, siger teknisk konsulent John Tang fra Dansk Fjernvarme.

Omfordeling af afgiftsbyrden
Det, der sker med de nye afgifter i finansloven er, at man omfordeler på afgiftsbyrden ved kraftvarmeproduktion, så varmen afgiftsbelægges mere end i dag. Det er altså den del, der udnytter spildproduktet, som skal betale. Afgifterne ændres ikke i negativ retning for el-delen. Det rammer heller ikke individuelle naturgasfyr eller oliefyr, som belaster miljøet henholdsvis dobbelt så meget og knapt tre gange så meget med deres CO2-udledning.

Omlægningen af afgifterne betyder, at fjernvarmen bliver dyrere for forbrugerne. Det gælder alle byområder med kraftvarmeproduktion, hvilket også omfatter barmarksværkerne, som visse steder i forvejen er hårdt presset med høje varmepriser.

Prisen forventes at stige med cirka 200 kroner for en almindelig husstand med et forbrug på 18,1 megawatttimer fjernvarme om året.

- Det følger ikke anbefalingerne fra Klimakommissionen om, at afgifter skal bruges til at fremme energieffektiviseringer, siger John Tang. - -- - Det virker stik modsat.

Udover denne nye ekstraafgift på kraftvarme, så forventes prisstigninger og afgiftsstigninger i øvrigt at ramme energi og dermed fjernvarmen det kommende år. Varmeregningen kan stige helt op til 15 procent.

I 2010 kostede fjernvarme 12.805 kroner for et standardhus med et forbrug på 18,1 megawatttimer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094