23948sdkhjf

Nordmænd opfinder varmepumpe med en levetid på 100 år

To nordmænd arbejder i øjeblikket på at fremstille en termoelektrisk varmepumpe, der kan holde i 100 år.
Ud fra devisen at en varmepumpe skal holde lige så længe som dens ejer – og gerne længere – er to forskere fra universitetet i Stavanger gået i gang med udviklingen af en termoelektrisk varmepumpe, der kan holde i 100 år, skriver Ingeniøren.

Simpelt design forlænger levetid
Varmepumpen betår af peltier-elementer tilsat en transformator og en blæser. Komponenterne er ikke større end en kubikmillimeter pr. stk, så for at opvarme et større lokale er det nødvendigt at anvende flere tusinde komponenter.

- Den nye varmepumpe indeholder mange miniaturevarmepumper i et meget simpelt design. I modsætning til nutidens varmepumper består de kun af en enkelt metaldel. Derfor er det lettere at undgå slid, forklarer Jan Kåre Bording, doktor i fysik og den ene af de to opfindere.

5 år med test
Jan Kåre Bording og hans kompagnon har indtil videre kørt tests på den nye type varmepumpe i fem år. Det har især været tidskrævende at sammensætte elementerne på forskellige måder og derefter teste luftgennemstrømningen.

I dag står de to med en varmepumpe, der endnu ikke kan opvarme hele huse, men snildt klarer mindre rum og snævre steder, hvor der er brug for varme eller køling.

Jan Kåre Bording understreger dog, at sammensætningen af moduler gør designet mere fleksibelt, så man kan placere mange små varmepumper rundt om i huset i stedet for én stor.

Prototype på vej
Og på universitetet i Stavanger er Jan Kåre Bording ved at have et par prototyper klar.

- Vi bygger nogle i øjeblikket med 3.000 elementer i. Når de er klar, går de videre til den del af universitetet, som kommercialiserer ideerne, fortæller han.

Forskerne regner med at varmepumpen kan være på markedet om fem-ti år.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078