23948sdkhjf

Lilleholt udpeger geotermi-eksperter: Her er de

Nu skal geotermisk energi udnyttes.

Ekspertrådets opgaver:

Ekspertrådet træffer afgørelse om alle forhold vedrørende ordningen for økonomisk risikodækning i forbindelse med geotermiboringer, herunder:

  • Fastsætte vilkår for deltagelse i ordningen
  • Udarbejde vejledning om ansøgningsprocedure og dokumentation
  • Godkende deltagelse i ordningen
  • Godkende udbetaling af dækning
  • Udarbejde årsberetning til energi-, forsynings- og klimaministeren, og
  • Afgøre om ordningen skal lukkes

Energistyrelsen er sekretariat for rådet og bistår den daglige drift.

Derfor udpeger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt nu medlemmerne til ekspertrådet for økonomisk risikoafdækning i forbindelse med geotermiboringer.

Ekspertrådet består af en formand og op til fem andre medlemmer, der udpeges for en fire-årig periode.

Medlemmerne af rådet er udpeget, så de tilsammen har indsigt og erfaring indenfor reservoir- og geologiske forhold, boreteknologi, fjernvarmeøkonomi og jura.

Formand bliver Søren Berg Lorenzen, planchef hos Frederiksberg Forsyning. De andre medlemmer af ekspertrådet er Mikael Erlström, geolog og forsker ved Sveriges geologiska undersökning; Bénédicte Crapez, civilingeniør, HSE rådgiver, boring og brønde hos Arbejdstilsynet; Birgitta Jacobsen, økonom og administrerede direktør hos Nordsøfonden samt Uffe Bro, forhenværende advokat og forhenværende bestyrelsesformand for Dansk Fjernvarme.

Skaber bedre rammer
Risikoafdækningsordningen er en frivillig ordning for økonomisk risikoafdækning i forbindelse med geotermiboringer. Formålet er at fremme udnyttelsen af geotermisk energi ved at rettighedshavere af geotermitilladelser har mulighed for at 'forsikre' sig mod den økonomiske risiko, der er forbundet med geotermiske boreprojekter.

- Vi har med ordningen skabt bedre rammer for geotermiprojekter, som jeg er sikker på vil give udnyttelsen af geotermi i Danmark et skub fremad og øge geotermiens bidrag til den grønne omstilling. Det er glædeligt, at ekspertrådet er nedsat, og at rådet nu kan påbegynde sit arbejde. Det er et kompetent råd med både erfaring og faglighed i orden, og jeg vil gerne ønske dem stort tillykke og god arbejdslyst, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Om Risikoafdækningsordningen
Risikoafdækningsordningen udspringer af energiaftalen fra 22. marts 2012, og er reguleret i lov nr. 736 af 1. juni 2015 om en ordning for økonomisk risikoafdækning i forbindelse med geotermiboringer. Ekspertrådets forretningsorden er fastsat af bekendtgørelse nr. 1442 af 01/12/2016 og offentliggjort på rådets hjemmeside.

Risikoafdækningsordningen kapitalopbygges ved et indskud på 60 mio. kr., der indsluses i ordningen 2016-2020 med 12 mio. kr. hvert år. Derudover blev der på Finansloven 2015 afsat 20 mio kr. til indskud og etablering af ordningen. Der er således nu samlet set 80 mio. kr. statslige midler til ordningen.

Ordningen er notificeret til Europa-kommissionen efter gruppefritagelsesforordningen.

Kilde: Energistyrelsen

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125