23948sdkhjf

Vattenfall efter afvist VVM for Vesterhav Syd: Ikke til gavn for nogen investering

Energistyrelsen skal i gang med at udarbejde et nyt VVM-tillæg specifikt til Vesterhav Syd.

Energiklagenævnet valgte nemlig i december 2018 at ophæve og hjemvise den del af etableringstilladelsen til Vesterhav Syd Havvindmøllepark, der vedrører vurderingen af virkningerne på miljøet.

Det har fået borgere og politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune til at gennemføre et sidste forsøg på at få møllerne længere ud på havet, mens det hos Vattenfall har sat tankerne i gang hos Michael Simmelsgaard.

- Stabilitet og forudsigelighed er vigtige elementer i enhver stor infrastrukturinvestering, ikke mindst i energisektoren. Med afgørelsen om Vesterhav Syd og de processuelle konsekvenser, som de er kendt i dag, er der blevet sat spørgsmålstegn ved den måde man har arbejdet med havvindinvesteringer i Danmark. Det betyder øget uklarhed, hvilket ikke er til gavn for nogen investering eller er uden omkostninger, siger han og fortsætter:

- Vattenfalls endelige investeringsbeslutning for Vesterhav Syd & Nord er fortsat betinget af den proces, som nu er sat i gang. Vi er overbeviste om, at vi finder en løsning, og Vattenfall er fuldt dedikeret til Vesterhav-projekterne.

Den nye situation for Vesterhav Syd får nu Michael Simmelsgaard til at ønske sig det samme for Vesterhav Nord.

- Hvad angår Vesterhav Nord er det vigtigt for os at berørte naboer og lokalsamfundet inddrages og får mulighed for at komme til ordre. Derfor foretrækker vi, at der, som Energistyrelsen indikerer i deres udmelding, også på Vesterhav Nord gennemføres en fornyet VVM-vurdering, siger han.

Længere ud på havet
Indtil i dag har borgere og politikere fra kommunerne ved den jyske vestkyst kæmpet for at få møllerne længere ud på havet. De har med alle midler forsøgt sig og gang på gang har Vattenfall slået fast, at møllerne altså ikke kommer længere ud. Heller ikke hos energiministeren har der været hjæp at hente.

- Jeg havde gerne set, at Vattenfall kunne rykke møllerne længere ud i koncessionsområdet, og selv om jeg forstår frustrationen over de kystnære havvindmøller, så vurderer jeg, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at afprøve en kompensationsløsning, skrev Lars Christian Lilleholt i maj 2018 i et svar til folketingsmedlemmet Dennis Flydtkjær, da han bragte spørgsmålet om kompensation til Vattenfall, såfremt møllerne flyttes længere ud, på bane.

Men nu vil politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune forsøge sig igen. Efter den nye udvikling i sagen har et enigt byråd i kommunen besluttet at sende en ny forespørgsel til ministeren.

- Når vores forsøg kommer nu, så er det også med baggrund i, at VVM-redegørelsen er blevet tilbagevist, og der skal udarbejdes et tillæg til den. Det er nok det, der gør, at vi ser, der måske kan være et vindue, hvor vi kan gøre opmærksomme på, at vi fortsat ønsker, de møller skal længere ud, siger Hans Østergaard, Borgmester, Venstre, Ringkøbing-Skjern Kommune til TV MidtVest.

Om det lykkes at få møllerne flyttet længere væk er nok tvivlsomt. I så fald ville det betyde at designet af fundamenter ville skulle ændres, da de fundamenter, man allerede har designet, er specifikt tilpasset den nuværende placering. Dertil kommer øgede omkostninger ved øget vanddybde og ændring af kabelføring- og lægning. Ved at øge afstanden til kysten vil man ligeledes skulle investere i en offshore transformerstation – og sådan en ligger i dagspris på rundt regnet 1,5 mia. kr.

Vattenfall har ingen kommentarer til byrådets beslutning om at gøre et nyt forsøg på at flyttet møllerne længere ud.

Årsag til hjemvisning
Energistyrelsen gav den 22. december 2016 Vattenfall tilladelse til etablering af de to kystnære havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

Energiklagenvænet har altså tilbagevist den del af tilladelsen, der vedrører Vesterhav Syd.

- Da VVM-redegørelsens beskrivelse af rammeprojektets indvirkninger på det omgivende miljø ikke opfylder forpligtelsen til at vurdere det konkrete projekt, hvortil der meddeles tilladelse, finder Energiklagenævnet, at der skal udarbejdes et VVM-tillæg til den eksisterende VVM-redegørelse, hvori det konkrete projekts miljømæssige påvirkninger beskrives og vurderes, skriver Energiklagenævnet i afgørelsen.

Energistyrelsen skal nu udarbejde et VVM-tillæg, der omfatter det konkrete projekt, og først herefter træffe endelig afgørelse i sagen under inddragelse af den berørte offentlighed og med mulighed for klageadgang.

Energistyrelsen har netop sagt gang i den nye VVM-proces vedrørende Vesterhav Syd.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126