23948sdkhjf

Af hensyn til drikkevandet: Region kaster ni millioner efter afværgeprojekter

I 2019 har Regionsrådet i Region Nordjylland afsat 9 mio. kr. til afgrænsende undersøgelser og afværgeprojekter.

Region Nordjylland vil gennemføre afgrænsende undersøgelser på 17 grunde, hvor der tidligere er konstateret forurening. Undersøgelserne skal være med til at afklare, hvor stor en risiko forureningen udgør, og om der er behov for senere at rydde forureningen op, oplyser regionen på sin hjemmeside.

På de 15 af grundene udføres undersøgelserne af hensyn til grundvandet og på de to grunde sker det af hensyn til boliganvendelsen.

Udover undersøgelserne udfører regionen afværge på fire grunde med jordforurening. Afværge vil sige, at forureninger i jorden fjernes fra steder, hvor den udgør en risiko. Forureningerne fjernes, så der ikke længere er en risiko for eksempel anvendelse af en bolig eller for vandforsyningen fra et lokalt vandværk.

Fokus på grundvand og pesticider
De fleste af undersøgelserne udføres i områder med særlige drikkevandsinteresser og i indvindingsoplande til vandværker. Og seks af undersøgelserne retter sig mod forurening med pesticider, som Regionsrådet har et særligt fokus på.

-Vi er meget opmærksomme på den risiko, som pesticider udgør for vores drikkevand. Det er vigtigt, at vi kan få rent vand, når vi åbner hanen. Derfor sætter vi ind, hvor vi kan se, at der er forurening på vej mod grundvandet. Indsatsen mod den slags punktkilder er så vigtig, at vi har afsat 1 mio. kr. ekstra til arbejdet i 2019, siger Mads Thomsen, der er formand for Regionsrådets Udvalg for Klima og Miljø.

I Nordjylland er der ligesom andre steder i landet fundet forurening efter tidligere brug af pesticidet chloridazon. I Visborg ved Hadsund har en forurening spredt sig over 100 m fra en tidligere maskinstation i retning mod vandværket, og regionen har også fundet forureningen helt nede i 20 meters dybde. Forureningen er heldigvis ikke nået frem til vandværkets boringer, og regionen vil med sin indsats i 2019 forhindre, at forureningen spredes yderligere i grundvandet.

Miljømæssig prioritering
De mange forureninger i såvel Nordjylland som resten af landet betyder, at regionerne hvert år må prioritere indsatsen der, hvor risikoen for mennesker eller miljø er størst:

- Der er så mange forurenede grunde i Region Nordjylland, at vi ikke kan undersøge og rydde dem alle op på én gang. Derfor er det nødvendigt, at vi hvert år laver en benhård prioritering blandt de forurenede grunde i hele regionen. På den måde tager vi først de grunde, der udgør den største risiko over for menneskers sundhed eller miljøet, siger Kenn Bloch Mortensen, kontorchef for Jordforurening og Råstoffer i Region Nordjylland.

Grundlaget for regionens indsats på jordforureningsområdet bygger på en viden om, hvor i Nordjylland der har været aktiviteter, som kan have forurenet jorden og grundvandet.

Ud af de godt 13.000 ejendomme regionen har kendskab til, er der på nuværende tidspunkt konstateret forurening på ca. 2.500 grunde. Dette tal ændrer sig hele tiden i takt med, at regionen hvert år udfører ca. 200 indledende undersøgelser på grunde hvor der er mistanke om forurening.

Af den netop vedtagne indsatsplan fremgår det, hvor Region Nordjylland vil udføre de afgrænsende undersøgelser og oprydning i 2019.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094