23948sdkhjf

Vi skal fastholde og udvikle den danske styrkeposition inden for energiproduktion

DEBAT

Denne artikel er et debatindlæg.

Ordlyd og holdninger er derfor ikke et udtryk for Energy Supplys holdniger og meninger.

Ophavsmand/-kvinde til indlægget fremgår af bylinen.

Elektrificering, digitalisering, mere bæredygtig energiproduktion, lagring og integration af vedvarende energi i energisystemet står højt på dagsordenen. De teknologiske megatrends og behov betyder muligheder og økonomisk vækst for industrien - ikke mindst i Danmark, hvor vi har en lang tradition for at samarbejde om udviklingen af verdensførende energiteknologier.

Men hvilke globale adfærdsmønstre og teknologiske retninger skal man som virksomhed bruge sin tid på? Hvilke teknologier bliver efterspurgt, og hvilke kommer i anvendelse? Og hvordan skabes den teknologiske innovation, der gør en positiv forskel i markedet og bidrager til at fastholde Danmarks førerposition indenfor energiproduktion?

Opskriften til at fastholde og udbygge den danske styrkeposition består af tre afgørende ingredienser:

  • Vi skal synliggøre morgendagens efterspørgsel på nye løsninger
  • Vi skal omsætte ideer til kommercielle løsninger
  • Vi skal betragte hele den danske energiproduktion fra vindmølle og olie/gasfelt til transmission og distribution som én samlet industri med masser af fælles, teknologisk læring og samarbejde.

Vi synliggør kundernes og morgendagens efterspørgsel på nye løsninger ved at fokusere på industriens store virksomheder og deres udfordringer. Udfordringerne skal være så komplekse, at virksomhederne ikke kan løse dem alene. Det er gennem innovationssamarbejder med underleverandører og andre innovative virksomheder, man udvikler banebrydende teknologiske løsninger, som også indeholder et væsentligt vækstpotentiale.

Den næste ingrediens er også vigtig. Morgendagens efterspørgsel på nye løsninger skal løftes af underleverandørerne, og dermed skal vi kunne omsætte ideer til kommercielle løsninger. Det sker i en tæt, løbende dialog med de store virksomheder.

Endelig er det vigtigt, at vi samler og konsoliderer industriens innovationsaktiviteter på tværs af produktion, transmission og distribution. Helhedstankegangen er vigtig for, at vi kan udvikle nye, samlende løsninger. Ambitionen er jo at udvikle et energisystem, hvor vedvarende energi er 100 pct. integreret. Det forudsætter nye løsninger. Og klyngeorganisationer er sat i verden for at facilitere de samarbejder, der skaber løsningerne.

Energy Innovation Cluster har som Danmarks nye klyngeorganisation og innovationsnetværk for energiproduktion til formål at styrke og optimere volumen, kvalitet og hastigheden af innovation inden for hele den danske energiproduktion. 

Energy Innovation Cluster har løbende 15-20 innovationsprojekter i gang, som netop bringer nye ideer og løsninger ud på markedet sammen med vores medlemmer. I Energy Innovation Cluster arbejder vi udelukkende med efterspørgselsdrevet innovation – således undgår vi vildveje og sporer innovationen ind på ret kurs fra starten. Sammen med medlemmerne sikrer vi, at de bedste ideer hurtigere omsættes til kommercielle løsninger, der gør en forskel.

Vi er med andre ord godt på vej!

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078