23948sdkhjf

Første spadestik: Biogasanlæg for en kvart milliard på vej i Vestjylland

GreenLab Skive er navnet på den kommende erhvervspark, hvor forskellige typer af virksomheder inden for fremstilling af bl.a. biogas, sol- og vindenergi samt balancering af energisystemer kan teste og udvikle fremtidens, bæredygtige energiteknologier.

I fredags tog GreenLab Skive hul på endnu et nyt kapitel i Danmarks grønne omstilling, da Skive GreenLab Biogas tog første spadestik til det biogasanlæg, der bliver et af omdrejningspunkterne i energiparken. 

- Skal vi nå vores miljø- og klimamål, er det helt nødvendigt, at vi bliver bedre til at udnytte de synergieffekter, der ligger i at omdanne landbrugets restprodukter til klimavenlig biogas. Samtidig vil vi kunne skabe en række grønne synergieffekter mellem de forskellige virksomheder, der deltager i energisymbiosen, forklarer business manager ved E.On, Michael Rønning Dalby i en pressemeddelelse.

70 landmænd og 255 millioner
Bag biogasanlægget, som har været undervejs i fire år, står en leverandørforening med omkring 70 landmænd, der bl.a. skal forsyne anlægget med husdyrgødning, og energiselskabet E.ON, som i forvejen har etableret og driver nogle af Danmarks største biogasanlæg.

Biogasanlægget kommer til nedbringe landbrugets klimaudledninger fra ubehandlet gødning. I dag udnyttes ca. 15 pct. af landbrugets husdyrgødning i et biogasanlæg.

- Det kommende biogasanlæg vil kunne behandle store mængder gylle som landmændene efterfølgende får tilbage i en form, som gør det nemmere for afgrøderne at optage næring. På den måde gør vi noget godt for miljøet og styrker landmændenes konkurrenceevne, siger Arne Bisgaard, formand for Greenlab Skive Biogas Leverandørselskab.

Der investeres omkring 225 million kroner i anlægget, som også kommer til at behandle økologisk husdyrgødning og restprodukter.

Biogas inden årets udgang
Biogasanlægget ejes 50-50 mellem det lokale GreenLab Skive Biogas Holding og energiselskabet E.On Danmark. 

Det bliver store, lokale entreprenører, som skal stå for opførelsen af anlægget, der kommer til at producere cirka 19 millioner kubikmeter biogas om året.

Biogasanlægget er et fleksibelt anlæg, som kan behandle op til 500.000 ton husdyrgødning og restprodukter såsom halm, kartoffelpulp, mad- og industriaffald.

Biogasanlægget i GreenLab Skive skal efter planen producere opgraderet biogas inden åres udgang.

Fremtidens energisystem i fuld skala

Erhvervsparken GreenLab Skive er et led i Skive Kommunes klimastrategi, hvor kommunen er gået sammen med en række virksomheder for bl.a. at nå målet om at blive CO2-neutrale senest i 2029.

Erhvervsparken bliver en fuldskala energisymbiose, som balancerer energisystemet med varierende energiproduktion samt energilagring. 

- GreenLab Skive bliver en rigtig interessant placering for virksomheder, som deler visionen om cirkulær økonomi og kan se værdien af at dele gevinsterne ved at deltage i samarbejde og fælleskab, siger Steen Hintze, direktør på projektet, og understreger, at projektet bliver en guldgrube for forskere, der vil undersøge, hvordan de forskellige energiformer kan spille sammen.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111