23948sdkhjf

Lilleholt underskriver erklæring om klimaneutralitet med nordiske stats- og klimaministre

Der skal fuld fart på den grønne omstilling i de nordiske lande, og landene skal danne fælles front for at øge klimaambitionerne på globalt plan.

Så klar er beskeden fra Danmark, Norge, Sverige, Island og Finland efter et fælles møde mellem landenes stats- og klimaministre.

Konkret vil landene arbejde målrettet for, at få styrket bidragene til Parisaftalen for at nå 1,5-grads målsætningen. Derudover vil de nordiske lande øge samarbejdet om den grønne omstilling af transportsektoren og forskningen i CO2-optag og - lagring. Det er helt afgørende, at de nordiske lande står sammen og udveksler både erfaring og viden.

- Vi sender med den her aftale et tydeligt signal til EU og resten af verden om, at de nordiske lande tager klimaudfordringerne dybt seriøst. Vi kan og skal ikke blot lade stå til, så den næste generation står tilbage med klimaregningen. De nordiske lande har historisk stået for en aktiv klima- og miljøpolitik, og det skal vi fortsætte og videreudvikle. Vi skal gå forrest. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i dag har fundet fælles fodslag om en nordisk klimapolitisk retning, siger klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Det skriver Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.

Dansk fokus på grøn transport
På mødet lagde klimaministeren især vægt på omstilling inden for transport - heriblandt regeringens klima og luftudspil, hvor regeringen vil stoppe salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030. En ambition, som flere af de nordiske lande også deler.

- Det er helt afgørende for Danmark, at vi får en tidsplan i EU om udfasning af benzin- og dieselbiler. Derfor har jeg opfordret mine nordiske kollegaer til, at vi gør dette til et fælles indsatsområde. Vi kan for eksempel stå sammen om at presse Europa-Kommissionen for en tidsplan for udfasning af benzin- og dieselbiler i EU. Jo flere lande fra Norden og EU som sætter ambitiøse mål for de grønne biler, jo større bliver presset på producenterne og dermed også efterspørgslen fra de nordiske bilister på el- og hybridbiler. Jeg glæder mig i de her dage over at kunne læse, hvor store summer bilproducenter smider i udvikling af de grønne biler, og samtidig at nogle nye el-biler allerede er i restordre på grund af efterspørgsel, siger Lars Chr. Lilleholt (V).

Det vil de gøre

De nordiske lande har underskrevet en erklæring der styrker det nordiske samarbejde ved at:

  • Arbejde for klimaneutralitet
  • Øge bidraget til Parisaftalen
  • Dekarbonisere transportsektoren
  • Øge forskning i udvikling af CO2-optag og -lagring
  • Hjælpe forbrugere med at træffe klimavenlige beslutninger gennem eksempelvis en mærkningsordning
  • De nordiske klimaministre vil følge op på erklæringen og inviterer Nordisk Ministerråd til at indgå i dette arbejde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093