23948sdkhjf

Ny analyse: Import af affald er på sigt dårligt for klimaet

- Selv om importeret affald til forbrænding er blevet en god forretning for de danske kraftvarmeværker, er det dog ikke noget, som Danmark skal satse på i fremtiden

Sådan siger professor Marie Münster fra DTU Management Engineering. Hun har sammen med ph.d.-studerende Amalia Pizarro-Alonso netop afsluttet en omfattende analyse af, om det fortsat vil kunne betale sig økonomisk og klimamæssigt at importere affald.

Det skriver DTU på sin hjemmeside.

- Vi har undersøgt flere tusind scenarier og livcyklusanalyser med flere variable som f.eks. alternativ affaldsbehandling, transport, affaldskvalitet og forskellige energisystemer. Og konklusionen er, at man på længere sigt af hensyn til klimaet ikke bør importere affald til afbrænding i Danmark, selv om det fortsat vil være økonomisk rentabelt, siger Marie Münster.

Hun forklarer, at det lige i øjeblikket giver god mening, da affald fra udlandet giver billigere varme. Det er også en fordel for klimaet, da mange af kraftvarmeværkerne ellers ville fyre med fossile brændsler for at dække energibehovet. Samtidig behandler de lande som Danmark få affaldet fra ikke affaldet på den mest hensigtsmæssige måde.

Marie Münster & Co. er dog kommet frem til, at bøtten vender om cirka 10 år. Hun fastslår, at det stadig vil være økonomisk rentabelt at importere affald til energikonvertering, men at det i langt de fleste tilfælde ikke længere vil være en fordel for klimaet.

Analysens resultater kommer ikke bag på direktør for Amager Ressourcecenter og tidligere direktør i Dansk Affaldsforening Jacob H. Simonsen. Han tvivler dog på tidshorisonten på 10 år.

- Hvor lang tid, der går, vil bl.a. afhænge meget af, hvor hurtigt de lande, som vi importerer fra i Europa, får investeret i nye anlæg i stedet for f.eks. at deponere deres affald på lossepladser, samt hvordan importlandenes og vores energisystemer udvikler sig, siger Jacob H. Simonsen, der ellers er meget enig i analysens konklusioner. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125