23948sdkhjf

Nationale klimaprojekter skal fremme innovation og mindske CO2-udledning

Energistyrelsen har valgt projekter med ARLA Foods og BioNorden, som kan spare klimaet for 65.000 ton CO2.
I et ansøgerfelt mellem seks velbeskrevne projekter er to nationale klimaprojekter valgt.

Staten vil købe CO2 reduktioner fra de to projekter inden for en samlet ramme på 8 mio. kr. Købet er et led i den nye ordning for nationale klimaprojekter, der skal styrke indsatsen inden for grøn innovation og samtidig mindske den danske drivhusgasudledning.

- De nye, nationale klimaprojekter er et initiativ, der giver mulighed for at virkeliggøre de gode ideer, der ligger i kommuner, hos borgere, hos landmænd og i virksomheder landet over på en enkel og ligetil måde. De udvalgte projekter er med til at afprøve, hvorvidt nye virkemidler omkostningseffektivt kan indgå i den samlede plan for at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler, siger klima- og energiminister Lykke Friis.

Biogasanlæg skal forsyne Arla-mejeri
Energistyrelsen og Arla Foods vil indgå et samarbejde om udvikling af et stort biogasanlæg i Nr. Vium ved Videbæk, hvor Energistyrelsen vil købe CO2 besparelsen fra projektet. Det er et banebrydende projekt, hvor biogas produceret af gylle fra lokale landmænd udnyttes til procesformål i Arlas mejerier.

Projektet med BioNorden behandler spildevandsslam på Lolland på en ny og innovativ måde. Den nye behandlingsmetode omdanner spildevandsslam til et lugtfrit slutprodukt, der kan bruges til blandt andet jordrensning.

Begge projekter skal nærmere redegøre for og dokumentere CO2 reduktionerne efter samme FN-retningslinjer og krav, som de internationale klimaprojekter skal leve op til. Først når kravene er opfyldt, kan Energistyrelsen indgå en endelig aftale om køb af CO2 reduktioner senere på året. Herefter vil de to nye nationale klimaprojekter være med til at reducere Danmarks udledning af CO2.

Mange kvalificerede bud
Ved ansøgningsrunden indkom i alt 6 ansøgninger fra en række velkonsoliderede ansøgere. I ansøgerfeltet var der en stor bredde med projektforslag gående fra behandling af spildevandsslam, over reduktion af metan fra landbruget ved forsuring af gylle eller udnyttelse til biogas, til en række kommunalt baserede energibesparelsesinitiativer.

Ansøgninger kom fra virksomheder fra landbrugs- og energisektoren samt offentlige institutioner. I forslagene var der både ideer til en række mindre CO2-besparelser på 1.500 tons CO2 pr. år, til større projekter på op til 130.000 tons CO2 om året. I alt omfattede de indkomne ansøgninger en samlet CO2 besparelse på 700.000 tons fra 2012-2015. I vedlagte notat er der nærmere redegjort for pilotprojektet om nationale klimaprojekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094