23948sdkhjf

SE giver penge til nyt energilagrings-koncept – og hekse

Modtager af pengene forventer at skabe 15-20 nye arbejdspladser

SE Vækstpulje har eksisteret siden 2014. Her har virksomheder, foreninger og projektmagere kunnet søge om en økonomisk håndsrækning.

Hvert år uddeler SE 15 millioner kroner – i denne sidste af 2018s bevillingsrunder er der uddelt over 6 millioner kroner.

Pengene går til 61 projekter i SEs forsyningsområde i Syd- og Sønderjylland.

I denne runde er der blandt andet givet penge til lagring af elektrisk energi, et magisk hekseunivers og kulturhistorie på skinner.

Færdigudvikling af lagringskoncept
Vækstpuljens største bevilling i denne runde lyder på 429.000 kroner - af den samlede uddelte bevilling på 6.138.908 kroner.

De går til iværksættervirksomheden i Augustenborg, AquaNamic. Virksomheden er i gang med at færdigudvikle sit koncept, som går ud på at lagre energi i et underjordisk vandreservoir. Ved hjælp af en turbine kan 75 til 85 procent af den lagrede energi i vandet blive gendannet til elektricitet.

Konceptet vil sikre en energieffektiv, prismæssigt konkurrencedygtig og langtidsholdbar teknologi til opbevaring af vedvarende energi, som der er behov for i takt med, at produktionen af vedvarende energi stiger.

Virksomheden forventer at skabe 15-20 nye arbejdspladser i Sønderborg-området - en udvikling, som SE Vækstpulje gerne støtter.

Hekseunivers & varmepumper
Udover AquaNamic er Ribe Heksemuseums projekt 'Et magisk Univers' også en af modtagerne. De har hentet 350.000 kroner, mens Veteranjernbanen i Haderslev har hentet 200.000 til projektet 'Kulturhistorie på skinner'.

Af andre projekter i energigenren kan nævnes Vilstrup Forsamlingshus, der ønsker at installere en ny varmepumpe. Sønderborg Roklub, der ønsker at udvide og energioptimere sin hovedbygning og kajakklubben Deutscher Ruderverein Nordeharde også med ønsket om at installere en varmepumpe. Lokalhistorisk Forening for Jerup Sogn, der ønsker at renovere et transformatortårn.

Kort om SE Vækstpulje

  • SE Vækstpulje kan søges af både virksomheder, foreninger og projekter m.fl.
  • SE Vækstpulje blev etableret i foråret 2014 af repræsentantskabet i det daværende SYD ENERGI a.m.b.a.
  • Bestyrelsen består af et medlem fra hver af SE´s 12 valgkredse, samt formand og næstformænd for bestyrelsen i SE a.m.b.a. Bestyrelsen tæller samlet 15 medlemmer.
  • Puljens kapital er på 15 mio. kroner årligt, og det er vedtaget at en enkelt ansøgning højst kan modtage 15 pct. af puljens kapital ved et enkelt bevillingsmøde.
  • SE Vækstpulje deler midler ud tre gange årligt. Næste ansøgningsfrist er 1. marts 2019.

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125